Gyártók A német Legfelsőbb Bíróság előtt a Porsche ügye

A német Legfelsőbb Bíróság előtt a Porsche ügye

autopro.hu/P.B. | 2021.12.13 06:17

A német Legfelsőbb Bíróság előtt a Porsche ügye

Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche 911 tervezésével kapcsolatos vita a Szövetségi Bíróság (BGH – a német jogorvoslati lehetőségek legfelsőbb szintje) elé került. A 911-es modell tervezőjének, Erwin Komendának a lánya részesedést követel a sportautó sikerében.

Erwin Komenda, a Porsche egykori főtervezőjének örökösei a Szövetségi Bíróság (BGH) előtt folytatják vitájukat. A szerzői joggal kapcsolatos követelések lényege, hogy a Porsche 911 gazdasági sikeréből megfelelő részesedést kapjanak az örökösök - több millió euróról van szó.

Korábban Komenda lánya, Ingrid Steineck már pert vesztett a stuttgarti tartományi bíróságon. Akkor a bírák kimondták, hogy a Porsche 356 eredeti formáját Erwin Komenda tervezte, ugyanakkor a bíróság szerint az a modell csak egy javaslat volt a 911 végleges formája előtt – s mint olyan, nem jár érte részesedés. Steineck nem tudta bebizonyítani, hogy a Porsche 911 formaterveit is az édesapja készítette.

A Porsche visszautasítja a keresetet

A Porsche AG cáfolja Steineck összes állítását. Egyrészt a stuttgarti autógyártó kételkedett abban, hogy Komenda a múltban hozzájárult a formaterv kialakításához. Másrészt az ebben az ügyben releváns osztrák öröklési jog miatt a lányát egyáltalán nem tartják perre jogosultnak.

A stuttgarti határozat után a felperes Steineck legfeljebb ötmillió euróra korlátozta követeléseit – nagyobb összeghez is juthatna, ha minden eladott autóból kérne részesedést.

A Porsche-ügy nem az egyetlen a maga nemében, a vita közvetlenül a VW anyacéget is érinti: Braunschweigben a VW Bogár és utódja, a New Beetle dizájnja miatt akar követeléseket érvényesíteni a család – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink