Gyártók A karbonsemleges gyárakért dolgozik a Mazda

A karbonsemleges gyárakért dolgozik a Mazda

autopro.hu/D.Á. | 2022.06.07 08:20

A karbonsemleges gyárakért dolgozik a Mazda

Fotó: Mazda Newsroom

2035-től karbonsemlegesen fognak működni a Mazda gyárai, az évszázad közepére pedig már a teljes ellátási láncban implementálni fogják a kikísérletezett karbonsemlegességi megoldásokat. A Mazdáról tudni lehet, hogy nem jár élen az agresszív elektrifikációban, más lehetőségeket keres a környezeti terhelés csökkentésére. Ilyen például a telephelyeken belüli áruszállítás szintetikus üzemanyagok használatával.

A Mazda elektromosautó-kínálata elég kicsi. Világszinten az MX-30 fut, mint a márka első elektromos sorozatgyártott autója. A kínai piacon jelen van még a Changan vegyesvállalattal közösen fejlesztett CX-30. Három további elektromos és hibrid autóról 2025-ig rántja le a leplet a japán gyártó, de ami ennél is fontosabb, hogy 2035-re szén-dioxid-mentessé teszik gyártásukat világszerte.

Kevesebb energiát, azt is zölden

A terv egy nagyobb vízió része, mely szerint a teljes ellátási lánc karbonsemleges lesz 2050-re. A stratégiának három alappillére van: az energiamegtakarítás, a megújuló energiák használata és szén-dioxid-mentes üzemanyagok használata a belső szállítási folyamatokban. A Mazda törekszik az energiaegyensúlyra, és olyan gyártási technológiákat igyekeznek alkalmazni, amik a nagy szén-dioxid-kibocsátással járó folyamatokat kiválthatják. Ilyenek például az alacsonyabb hőmérsékleten száradó fényezések, vagy a hatékonyabb feldolgozási folyamatok.

A vállalat többféle karbonsemleges energia-előállítási módon is gondolkodik. A Mazda részt vesz a hirosimai autóipari együttműködési tanács munkájában, hogy belső szállítási folyamataikhoz szintetikus üzemanyagokat kísérletezzenek ki. A világ Mazda gyárai a japán egységekben megvalósított változásokat fogják követni. A Mazda állítása szerint a Földet és a társadalmat érintő kérdésekkel is kíván foglalkozni, és ehhez hasonlóan gondolkodó ipari partnereket keres - írta meg a motor1.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink