Gyártók A Hyundai-t is utoléri a chiphiány

A Hyundai-t is utoléri a chiphiány

autopro.hu/V.M. | 2021.04.12 09:20

A Hyundai-t is utoléri a chiphiány

Fotó: Hyundai Media Newsroom

A globális chiphiány már a koreai Hyundai-nál is egyre inkább érezteti hatását. Az alkatrészellátási problémák miatt a gyártó nemrég egy újabb üzemét állította le átmeneti jelleggel.

A vállalat legutóbb a dél-koreai Aszan városában található egységében függesztette fel a termelést. A hajtásrendszer vezérlésére szolgáló félvezető komponensek hiánya miatt április 12-13-án állnak a gyártósorok. Az egység évente 300 ezer autót, többek között Sonatákat gyárt exportra.

A Hyundai már mintegy két héttel korábban jelezte, hogy az Ulszanban lévő fő koreai gyártóüzemében április 7. és 14. között a chiphiány következményeként felfüggesztik a termelést – jelenti a Reuters.

A koreai OEM-nél a chiphiány sokáig nem vezetett termelésleálláshoz, mivel a vállalat jelentős raktárkészletet halmozott fel chipekből. A szürke felhők március végén kezdtek gyűlni, a kiszivárgott információk szerint akkor már látni lehetett, hogy áprilisban a Hyundai termelésében is fennakadások lehetnek.

A Hyundai mellett egy másik autógyártó, a Toyota is felkészülten várta az év eleje óta tartó chiphiányt. A japán vállalat, beszállítói révén ugyancsak nagy chiptartalékot készített elő.

Kiemelt Partnereink