Gyártók A Great Wallal gyártatná autóit a Xiaomi

A Great Wallal gyártatná autóit a Xiaomi

autopro.hu/V.M. | 2021.03.26 16:49

A Great Wallal gyártatná autóit a Xiaomi

Lei Jun, a Xiaomi alapítója és elnöke | Fotó: Mi Blog

Az okostelefonokat készítő kínai Xiaomi a szintén kínai Great Wall Motor egyik üzemében gyártatná saját elektromos autóit bennfentesek nyilatkozatai szerint. Ha ez igaz, a Xiaomi már a sokadik technológiai vállalat, ami autógyártásra adná a fejét.

Hirdetés

A világ egyik legnagyobb okostelefon-gyártójának számító Xiaomi állítólag tárgyalásokat folytat a Great Wall Motorral, hogy annak egyik üzemében bérgyártathassa saját márkaneve alatt készülő autóit.

A Xiaomi egy nagy tömegek számára elérhető járművel lépne a piacra. Az autó fejlesztéséhez a Great Wall mérnökei is hozzájárulnának.

Nem most először kapott szárnyra a híresztelés, miszerint a Xiaomi villanyautók gyártására készül. Nemrég a kínai Late Post híroldal írt arról, hogy a vállalat több évnyi mérlegelés után úgy határozott, belevág az autógyártásba. Akkor a Xiaomi tagadta, hogy ez így lenne, bár elismerte, hogy figyelemmel kísérik az autóipari fejleményeket.

A cég terveiről ezúttal a Reuters-szel osztottak meg részleteket a nevüket nem vállaló nyilatkozók, akik szerint a Xiaomi és a Great Wall már a március 29-i héten bejelentenék együttműködésüket.

Van realitása az autógyártásnak

A bevételeinek nagy részét telefonok értékesítéséből szerző, de sok más elektronikai eszközt is kínáló Xiaomi jelenleg bevételi forrásainak növelésén dolgozik, kihasználva pedig az elektromos autók kisebb komplexitását, reális opcióként vetődhet fel az autógyártás beindítása.

A nyilatkozók egyike elmondta, Lei Jun, a vállalat alapítója és elnöke úgy véli, a hardverek gyártásában szerzett tapasztalataik segíteni fogják őket autójuk tervezésében, később pedig annak gyártásában is.

A Xiaomi állítólag célul tűzte járművének 2023-ban piacra dobását. A vállalat, szoftverek és internetkapcsolatok terén felhalmozott tudására alapozva lehetővé fogja tenni autóinak, hogy adatkapcsolatot létesítsenek más termékeivel.

Jelenleg számos technológiai vállalat kíván belevágni az autógyártásba. Az Egyesült Államokban az Apple próbálkozik, míg Ázsiában a Baidu, az Alibaba, a Foxconn és nem hivatalos források szerint a Huawei rendelkezik autógyártói ambíciókkal.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink