Gyártók Gyorsan halad első autójával az Alibaba

Gyorsan halad első autójával az Alibaba

autopro.hu/P.B. | 2021.01.18 14:20

Gyorsan halad első autójával az Alibaba

Fotó: Twitter/GregKable

Gyorsan halad a SAIC, a Zhangjiang Csoport és az Alibaba közös projektje, a Zhiji Auto névre keresztelt márka felfuttatása. Az alig egy hónapja létező vállalat már be is mutatta az első modelljének terveit. Az autó nevet is kapott már.

Hirdetés

A Zhiji Auto első modelljének neve IM lesz, ami az „Intelligence in Motion” (intelligencia a mozgásban) rövidítése. A vállalatot nem sokkal 2020 karácsonya előtt hozta létre a SAIC, a Zhangjiang Csoport és az Alibaba, az első két modell terveit viszont már be is mutatták: egy elektromos szedán és egy elektromos SUV várható a márkától. Az autókhoz az akkumulátorokat a CATL szállítja majd.

Az IM rövidítés mindkét modell nevében benne lesz, a fent említett rövidítés mellett kínaiul a Zhiji Motor névre is rímel az elnevezés. A SAIC szerint a név arra utal, hogy az autók szíve a mesterséges intelligencia lesz.

Nem tétlenkednek

A tervek szerint az idei, áprilisi sanghaji autókiállításon bemutatkozik az IM szedán, aminek első példányait 2022 elején már ki is szállítanák a vevőknek, míg az IM SUV 2022 tavaszán jelenne meg. A vállalat minden részletet még nem árult el az új modellekről.

A SAIC közleménye szerint a szedán hatótávolsága 874 kilométer lesz a NEDC szabványok szerint számolva. Az akkumulátorok energiasűrűsége a most elérhető akkukhoz képest 30-40 százalékkal magasabb lesz a vállalat szerint. A szedán összteljesítménye 400 kilowatt lesz, ami lehetővé teszi majd, hogy nulláról száz kilométer/órára 3,9 másodperc alatt gyorsuljon a jármű.

Egy helyi interjú szerint az IM brand célja, hogy legyőzze, sőt „megölje” a Teslát a kínai piacon – írja az electrive.com.

Ahogyan az autopro.hu is beszámolt róla, több nagy techcég – köztük az Apple – is azt tervezi, hogy a közeljövőben autót dob piacra.

Kiemelt Partnereink