Gyártók A fremonti gyár áttelepítésével fenyegetőzik Elon Musk

A fremonti gyár áttelepítésével fenyegetőzik Elon Musk

autopro.hu/V.M. | 2020.05.12 09:19

A fremonti gyár áttelepítésével fenyegetőzik Elon Musk

Fotó: Tesla

Igencsak feszültté vált a Tesla és a kaliforniai Alameda megye kapcsolata, miután az önkormányzat nem engedélyezte az amerikai autógyártó fő, fremonti termelőegységének újranyitását. A megye határozatára a Tesla perrel, Musk pedig a termelés átköltöztetésének lehetőségével válaszolt.

A Tesla még március 24-én állította le a gyártást fremonti telephelyén, miután Alameda megye vezetői azt a döntést hozták, hogy a nem létfontosságú feladatokat ellátó cégeknek, ahova az autógyártót is sorolják, átmenetileg szüneteltetniük kell a termelésüket, hogy akadályozzák a koronavírus terjedését.

Kalifornia állam kormányzója már korábban engedélyezte a gyártás újraindítását, ám a megye a hónap végéig életben kívánja tartani saját intézkedéseit. A Tesla egészségügyi óvintézkedések mellett akarja újrakezdeni a termelést, amiről a megye egészségügyi hivatalát is megpróbálták tájékoztatni, ám a vállalat szerint sem az email üzeneteikre, sem a hívásaikra nem kaptak választ. Ugyanakkor a hivatal közlése szerint kapcsolatban álltak a Tesla tisztségviselőivel. A megye részéről továbbá azt is elmondták, hogy remélik, hamarosan sikerül megállapodniuk a biztonsági lépésekről.

A Tesla végül május 9-én, szombaton beperelte a megyét a San Francisco-i szövetségi bíróságon, mivel szerintük annak döntése szembemegy az állam törvényeivel és a kormányzó rendeletével.

Elszakadt a cérna Musknál

Ezzel egy időben a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk egy Twitter-bejegyzésében a megyei hatóságok döntésén felindulva azzal fenyegetőzött, hogy Texas vagy Nevada államokba helyezi át a cég központját és fremonti gyárát. Musk korábban már kritikával illette a kijárási korlátozásokat, mivel azok szerinte komoly veszélyt jelentenek az amerikai vállalkozásokra.

A Tesla tavaly közel félmillió autót gyártott a kaliforniai egységében. A Wedbush pénzügyi tanácsadó vállalat egyik elemzője, Dan Ives úgy véli, hogy egy-másfél évre lenne szükség a termelés áttelepítésére.

Az események a május 9-i történések után felgyorsultak. Május 11-én, vagyis tegnap Musk már azt tweetelte, hogy elkezdték újraindítani a termelést. A megyei rendelet értelmében a korlátozások megszegői pénzbüntetéssel és börtönbüntetéssel sújthatóak. A Reuters cikkéből továbbá az is kiderül, hogy bár az önkormányzatnál tudatában vannak a gyártás újraindulásának, egyelőre nem helyeztek kilátásba büntetőintézkedéseket.

Kiemelt Partnereink