Gyártók A Ford is kivonul Oroszországból

A Ford is kivonul Oroszországból

autopro.hu/V.M. | 2022.10.27 12:18

A Ford is kivonul Oroszországból

Fotó: Ford Media Center

A Ford Motor bejelentette, hogy véglegesen felhagy Oroszországi tevékenységeivel azáltal, hogy értékesíti a Ford Sollers vegyesvállalatában birtokolt tulajdonrészét.

Hirdetés

A Ford a 49 százalékos részesedését a közös vállalkozásnak adja át. Az orosz Sollers-szel együtt birtokolt Ford Sollers-t az amerikai OEM termékeinek helyi gyártása, importja és forgalmazása érdekében hozták létre.

A vegyesvállalathoz három oroszországi üzem tartozik, melyekben a márciusi, orosz-ukrán háború okozta leállásig a Ford járműveit készítették. A Ford a tavasz első hónapjában nem csak a termelést, hanem a terméktámogatási szolgáltatásait is felfüggesztette Oroszországban.

A gyártó azzal a megkötéssel adja át tulajdonrészét, hogy öt éven belül visszavásárolhatja azt a „globális szituáció megváltozásának esetén” – áll a vállalat közleményében.

Sokan állnak tovább

A Ford előtt már számos külföldi OEM döntött úgy, hogy felhagy az oroszországi termeléssel vagy teljesen felszámolja helyi jelenlétét. Legutóbb, a Forddal szinte egy időben a Mercedes közölte, hogy teljesen kivonul az orosz piacról, korábban pedig a Renault, a Nissan, a Toyota és az Iveco is felszámolta termelőkapacitásait.

Ugyanakkor a vállalatok, csak úgy, mint a Ford, számolnak a későbbi visszatérés lehetőségével, amit bizonyít, hogy a Nissan és a Renault is a visszavásárlási jog fenntartásával távozott.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink