Gyártók A Ford is előrukkol egy olcsó e-autóval

A Ford is előrukkol egy olcsó e-autóval

autopro.hu/P.B. | 2024.03.20 10:18

A Ford is előrukkol egy olcsó e-autóval

Fotó: Go Electric - Ford of Europe Press & Media Hub

2026-ban dobhatja piacra az első elektromos kisautóját a Ford az Egyesült Államokban. A hírek szerint az autó ára 25 ezer dollár lenne, ami nagyjából megegyezik a Volkswagen és a Renault által tervezett „olcsó” elektromos autók árával.

Hirdetés

A Ford vezérigazgatója, Jim Farley még egy februári sajtóeseményen tett említést arról, hogy a vállalat alacsony költségű elektromos autókhoz való új platformon dolgozik, részleteket azonban akkor nem árult el. A Bloomberg most egy bennfentesre hivatkozva arról számolt be, hogy a Ford egy kompakt SUV-t, egy kis pick-upot, és esetleg egy harmadik modellt tervez az új platformon. Az első ilyen modell 2026 végén kerül piacra, és körülbelül 25 ezer dollárba kerül majd.

A Bloomberg szerint az új platform fejlesztéséért Alan Clarke a felelős, aki két éve igazolt a Teslától a Fordhoz - a jelentés szerint korábban ő vezette a Tesla Model Y fejlesztését. Az új platformon kompakt elektromos autók fognak alapulni, amiket lítium-vas-foszfát akkumulátorokkal szerelnek fel. A költségek további csökkentése érdekében azonban más akkumulátortechnológiákat is vizsgálnak – idézi a hírügynökség a bennfentes szavait.

Mint ismert, a Ford korábban komoly veszteségről számolt be az elektromos autókkal foglalkozó Model e divíziója kapcsán: 2023-ban mintegy 4,7 milliárd dollár veszteséget termelt az üzletág, ennek harmadát az év utolsó három hónapjában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink