Gyártók A Fiat a Stellantis legsikeresebb márkája

A Fiat a Stellantis legsikeresebb márkája

autopro.hu/P.B. | 2024.02.23 14:21

A Fiat a Stellantis legsikeresebb márkája

Fotó: Pexels

Az eladások tekintetében a világ harmadik legnagyobb autógyártója a Stellantis konszern, ami számos márkát fog össze. Ezek közül globális szinten az olasz Fiat volt a legsikeresebb 2023-ban – az eladások tekintetében.

2023-ban már zsinórban harmadszor előzte meg a Stellantis anyacégéhez tartozó összes többi autógyártót az eladásokban a Fiat. Mint ismert, a 2021 elején lezárult FCA-PSA egyesülés eredményeként létrejött konszern 14 márkával rendelkezik Európában és az Egyesült Államokban.

Az olasz márka iránti kereslet 12 százalékkal nőtt 2022-hez képest globális szinten, ezzel a cég elérte az 1,35 milliós eladás számot. A Fiat piaci részesedése azonban hazai pályán, Olaszországban mindössze 12,8 százalék volt 2023-ban, vagy 11,1 százalék, ha csak a személygépkocsikat vesszük figyelembe. Az értékesítés növekedéshez tehát más régiók erősen hozzájárultak: a márka törökországi piaci részesedése tavaly 15,7, Brazíliában pedig 21,8 százalék volt – ez mind semmi ahhoz képest, amit Algériában ért el a gyártó az egészen brutális 78,6 százalékos részesedésével.

Főleg a kisautókkal dominál a Fiat

Olaszországban a Panda volt a márka legnépszerűbb modellje, míg több ázsiai és afrikai országban – így Algériában is – a Tipo és annak változatai vitték a prímet. Brazíliában ugyanakkor egy pick-up, a Strada volt a nyerő. Európában több piacon is az elektromos 500-ast szerették a legjobban a vásárlók, ráadásul számos országban ez volt a legnépszerűbb elektromos modell az A és B szegmensben.

2024-ben is jó évre számíthat a Fiat, és immár Európában is, ugyanis végre megérkezik a Panda új kiadása, míg a 600-asnak az idei lesz az első teljes éve a piacon – jegyzi meg a motor1.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink