Gyártók A felhő alapú megoldások viszik előre az innovációt a gyártóiparban

A felhő alapú megoldások viszik előre az innovációt a gyártóiparban

Panker Gergő | 2015.06.03 10:04

A felhő alapú megoldások viszik előre az innovációt a gyártóiparban

Az észak-amerikai gyártóipar régóta várt virágkorát éli. Tavaly az Egyesült Államok termelékenységi mutatója 3 százalékot emelkedett, a termelés volumene pedig 5 százalékkal nőtt. A növekedéshez nagyban hozzájárul az ipar nyitottsága az új technológiákra.

Az automatizálás, illetve a felhő alapú megoldások térnyerése a rugalmasság és az innováció irányába mozdította a gyártási folyamatokat. A Softchoice felmérése szerint a többi ágazathoz képest a gyártóipar egy lépéssel előrébb jár a felhő alapú alkalmazások használata terén: a gyártásban dolgozók 71 százaléka használ felhőszolgáltatásokat a munkahelyén szemben az egészségügyben dolgozóknál mért 55, illetve a pénzügyi szektorban tapasztalt 54 százalékkal.

Új dimenziókba emelkedett a gyártás előkészytése

A gyártók nem csupán használják, hanem aktívan be is építik a felhőszolgáltatásokat folyamataikba annak érdekében, hogy optimalizálják munkaerő hatékonyságát. A gyártók 64 százaléka rendelkezik felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatos előírásokkal, valamint a vállalatok dolgozóinak több mint fele szerint az informatikai részlegek gyorsan reagál az új eszközökkel kapcsolatos igényekre. A technológia befogadása nem csupán abban segített a gyártóknak, hogy leküzdjék a beszállító lánc menedzsmentjével, illetve a munkaerő teljesítményével kapcsolatos kihívásokat, hanem az ipar jövőjére is pozitív hatással van.

A felhő alapú alkalmazások három különböző módon képesek a beszállítói lánc teljesítményének és hatékonyságának növelésére:

1. Gördülékenyebb együttműködés a beszállítói láncon belül

A beszállítói lánc menedzsmentje nagy kihívással járó feladat. A kimaradások és a kockázatos beszállítókkal kötött szerződések gyakran bírságokat és bevételkiesést eredményeznek. A gyártók hosszú idő óta a beszállítók és az ügyfelek közti interakció egyszerűsítése törekednek, és a felhő alapú alkalmazásoknak köszönhetően mindez most megoldhatónak tűnik. Az eladó és az ügyfél adatainak egyeztetésével, illetve azok beépítésével a meglévő vállalati rendszerekbe a felhő alapú szolgáltatások segíthetnek a gyártóknak abban, hogy hatékonyabb legyen a belső együttműködés, illetve kedvezőbb partneri kapcsolatokat hozzanak létre.

A gyakorlatban a gyártók a meglévő beszállítói láncukkal egy beszerzői portálon keresztül kapcsolódnak a felhő alapú alkalmazásokhoz. A szervezetek más rendszerekhez csatlakozva gyorsan átnézhetik a számlákat, szerződéseket, illetve rendeléseket, mindeközben pedig nyomon követhetik a fizetést, az értékesítő teljesítményét és egyéb releváns információkhoz is hozzáférhetnek. A szoros integráció lehetőséget teremt a gyártóknak, hogy automatizálják a fentiek elfogadását és több órányi papírmunkát spóroljanak meg. Értékesítői szempontból mindez felgyorsítja a tárgyalásokat, illetve az új szerződések teljesítését.

2. A dolgozók termelékenységének újradefiniálása

A gyártók évtizedek óta próbálkoznak az alkalmazottak teljesítményének nyomon követésével, illetve kiértékelésével, ám a vizsgálatok többségéből még ma is hiányzik a folyamatok javításához szükséges mélység. A felhő alapú nyomkövető alkalmazások térnyerése eddig soha nem látott rálátást ad a nem kellően hatékony munkaerő rejtett okaira.

A valósidejű analitikai eszközökkel együtt a felhő alapú szolgáltatások segítségével a gyártók számos munkaterületen képesek a teljesítményt pontosan mérni. A munkavállalók a különböző feladatok közötti lépéseinek nyomon követése lehetővé teszi a vezetők számára, hogy beazonosítsák, majd kiiktassák a gyártást hátráltató mozzanatokat. Az alacsony termelékenységet gyakran olyan szűk keresztmetszetek okozzák, mint a munkavállalók hiányos képességei, menedzsmentbeli kihívások, illetve a munkafolyamattal kapcsolatos hibák. A munkamenedzsment-alkalmazások segítenek a termelést irányítóknak leküzdeni az úgynevezett „nem ismert hiányosságokat“ azáltal, hogy rámutatnak a munkavégző szokásaira és új megoldásokat kínál.

3. A raktárkészlet-irányítás újraszervezése

A raktárkészlet-irányítást általában nem tartják olyan területnek, amely többletbevételt generálna. A raktározás irányításának hagyományos módszerei azonban számos kihívással küzdenek, amelyek nagy rombolást végezhet a vállalat eredményességében. A táblázatokra és elaprózódott szoftverekre támaszkodó gyártók sokszor nem képesek megfelelően felmérni a keresletet, illetve felhasználni a rendelkezésre álló raktárkészletet. A konszolidált, átlátható rendszerek segítségével azonban a vállalatok képesek a hatékonyabb előrejelzésre, illetve el tudják kerülni a csúszásokat.

Kulcsszó a hatékonyság

Számos gyártó az egyes üzleti folyamatok, például a csomagfogadás, csomagküldés, csomagolás, leszedés és tárolás javítása érdekében úgynevezett online szenzortechnológiával kapcsolja össze a felhő alapú alkalmazásokat. A felhő alapú rendszerek hardveres megoldásokkal való összekapcsolása segíthet a gyártónknak az áru, a sorozat- és gyártási számok, valamint a raktározási helyszínek nyomon követésében. Ezek a platformok lehetővé teszik a vezetők és a felső vezetés számára, hogy könnyedén hozzáférjenek termékinformációkhoz és megoszthassák azokat a vállalat bizonyos részlegeivel. Probléma esetén a felhő alapú alkalmazás biztos nyommal szolgál egy esetleges audit során, ami időt és pénzt takarít meg a gyártó számára.

Hosszú távú befektetés

A korábbi low-tech megítélés ellenére a gyártók mára a felhő alapú szolgáltatások úttörőivé váltak, és példával szolgálnak annak a tekintetében, hogy a felhő alapú rendszerek miként járulhatnak hozzá a sikeres működés megteremtéséhez. Ez alapján nem meglepő, hogy az Apple és az IBM nemrég bejelentett együttműködésének tárgya a híresztelések szerint a gyártásra specializálódott alkalmazások és felhő alapú rendszerek fejlesztése lesz.

Az adminisztratív csúszások leszorításától kezdve az adat alapú munkafolyamatok megteremtéséig a gyártóipar törekvései remekül szemléltetik a felhő alapú szolgáltatásokban rejlő potenciált. A gyártók beruházásai az új technológiákba az elkövetkező évek során kifizetődnek, továbbá elősegítik az alkalmazottak és az ügyfelek számára egyaránt előnyös innovációt.

Kiemelt Partnereink