Gyártók Tovább menetel a pickup vonalon a Toyota

Tovább menetel a pickup vonalon a Toyota

autopro.hu/H.J. | 2019.09.19 15:33

Tovább menetel a pickup vonalon a Toyota

391 millió dolláros beruházásra készül a San Antonio közelében fekvő pickup modelleket gyártó üzemében a Toyota. A fejlesztések középpontjában a Tacoma és Tundra modellek állnak, hiszen a két jármű hamarosan közös platformról működhet.

Hirdetés

A gyártó bejelentése szerint mielőtt a két pickupot közös platformról működtetné, fejlett gyártási technológiákkal újítaná meg gyártósorát. Júliusban a Bexar megyei biztosok jóváhagyták a gépjárműgyártó tíz évre szóló, 80 százalékos adókedvezmény iránti kérelmét, hogy felújíthassa a 16 éves texasi Toyota Motor Manufacturing üzemét – számolt be az Automotive News.

A jelenlegi generációs Tundra és Tacoma modelleket egy közös szerelősoron gyártják a san antonioi üzemben, még külön platformmal. Emellett a Tacoma más mexikói üzemekben is legördül a szalagról.

Modern eszközök és robotika

A beruházás keretein belül modern technológiai eszközökkel és robotikai fejlesztésekkel növelnék az üzem kapacitását. További munkahelyeket azonban nem teremt a gyártó a helyi üzemben. Ezzel szemben az Aisin AW Co. – amely vállalat a Toyota Csoportnak szállít sebességváltó berendezéseket – bejelentette, hogy egy 400 millió dolláros beruházás keretein belül 900 új munkahelyet teremt új texasi gyárában.

Fejlesztés és adományozás is szerepel a projektben

A Toyota mexikói fejlesztése magában foglal egy 500 000 dolláros adományt is, melyet egy helyi ügynökségnek, az Alamo Promise-nak adtak. A felajánlással a szegénység leküzdését, a gazdasági és társadalmi mobilitás fokozását, illetve a helyi munkaerő igényeinek a kielégítését támogatják.

Néhány éven belül piacon a közös platform

A megosztott platformon működő pickupok fejlesztése lassan lezárul, az első Tundra modell 2021-ben jelenhet meg a piacokon. A Tacoma modell 2023-ban mutatkozhat be először az F1 platformmal. A közös platformról azonban részleteket még nem közölt a gyártó.

A legújabb beruházással együtt a Toyota Motor North America szerint több mint 3 milliárd dollárt fektetett be a san antonioi üzemébe. A gyártó pickup modelljei a legrégebbik az iparágban. Augusztusig az USA-ban a Tundra eladásai 2,2 százalékkal, míg a Tacoma értékesítései 4,7 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

Nyitókép: twitter.com

Kiemelt Partnereink