Gyártók Készül a Volkswagen: küszöbön az EV-k gyártása

Készül a Volkswagen: küszöbön az EV-k gyártása

autopro.hu/S.B. | 2019.01.03 16:29

Készül a Volkswagen: küszöbön az EV-k gyártása

Egyre biztosabb, hogy a Volkswagen kibővíti I. D. nevű elektromos gépjárműcsaládját. Az új elektromos crossover körülbelül 18 ezer euróba fog kerülni, így az elképzelések szerint kedvezőbb lesz a Tesla árainál.

A belépő szintű járművet a VW emdeni gyárában, Németországban fogják gyártani, igaz, a terv még nem kapott végső jóváhagyást a felügyelőbizottságtól. Az értékesítés valamikor 2020 után kezdődhet, a vállalat évente mintegy 200 ezres eladást jósol.

Az I.D. család az autóipar egyik legagresszívebb elektromos autó-kezdeményezésének számít: egy terv, amely ötven modellből áll, és olyan márkák vesznek részt benne, mint a VW, a Seat és a Skoda. A világ legnagyobb gépjárműgyártója igyekszik méretét kihasználva olcsóbb autókat piacra dobni, mint a Tesla és más riválisok, remélve, hogy képes kihasználni a vásárlók átállását a zéró kibocsátású járművekre.

Első körben az I.D. Neo kerülhet a szalonokba, körülbelül 2020-ban. Mivel a modell kevésbé összetett és kevesebb modellváltozat készül belőle, harmadannyi idő alatt legyártható, mint egy Golf hatchback. A VW bejelentése szerint az I.D. Neot egy hasonló dízel autó árán árulják majd, ami nagyjából 23 ezer eurós árkategóriát jelent.

A közepes méretű elektromos szedán és kombi, az I.D. Aero évente további százezer autót jelenthet az emdeni üzemben, biztosítva a telephelyen foglalkoztatottak jövőjét. A gyár eddig a Passatra támaszkodott, ez azonban várhatóan 2022 körül a Skoda testvérmárka csehországi kvasiny-i üzemébe költözik.

A VW Kínában is bővíteni kívánja az elektromos autógyártást, két ottani üzem is 2020-ra pusztán akkumulátorral üzemelő autókat gyárt majd. A vállalat egyes elektromos modelljei gyártását az egyedüli amerikai járműgyárában is tervezi.

Mindezen fejlemények egy olyan nagyszabású átalakításnak a részei, amelynek célja a járműgyártás hatékonyabb felosztása a VW tucatnyi autóipari márkája között. A konszern arra törekszik, hogy több milliárd euró megtakarítást érjen el az EV autók bevezetésére, a márkák közötti szorosabb együttműködés és olyan intézkedések révén, mint például az alacsony értékesítéssel rendelkező modellek, felszereltségek és színválasztékok megszüntetése.

A befektetési törekvés részeként a VW új gyárat tervez egy kelet-európai országban, Bulgáriában, Romániában vagy Törökországban, de szóba került Magyarország is. A lehetséges üzem a Skoda kvasiny-i gyárával együtt mintegy 350 ezer gépjármű éves termelési kapacitást jelent.

Kiemelt Partnereink