Gyártók Karöltve terjeszkednek a japánok Amerikában

Karöltve terjeszkednek a japánok Amerikában

autopro.hu/B.B. | 2017.08.07 12:17

Karöltve terjeszkednek a japánok Amerikában

Tovább mélyíti együttműködését a Toyota és a Mazda, kölcsönös részesedésszerzés és közös USA-beli gyárépítés is szerepel a tervek között. Az e-autó együttes fejlesztése pedig szinte már közhely.

Hirdetés

Szorosabbra fűzi kapcsolatát a Toyota és a Mazda, a felek egy sor területen működnének komolyabban együtt a jövőben, írja az Automobilwoche. Egyik ilyen, hogy a Toyota öt százalékos részesedést szerez a Mazdában, cserébe a duó kisebb tagja is apróbb, meg nem nevezett arányú részt kap a Toyotában.

A munka egyik fontos állomása lesz egy közös amerikai gyár felépítése is. Az 1,6 milliárd dolláros beruházás során egy évente 300 ezer kocsi előállítására képes üzem jön létre, mely négyezer főnek ad majd munkát és várhatóan 2021-ben kezdi meg működését. A Toyota már jelenleg is az USÁ-ban gyártja az ott értékesített autóinak felét, a Mazdának viszont ez lesz az első amerikai üzeme.

Ha együttműködés, akkor a kép nem is lenne teljes valamelyik trendhez kapcsolódó közös fejlesztés nélkül: a két japán gyártó az elektromos és az önvezető autók tervezésében is összefog, ez irányú terveiket már 2015-ben is tudni lehetett. Az összefogás ezen területe alighanem a Mazdának előnyösebb, hiszen míg a Toyota már jó ideje kínál hibrideket vevőinek, a Mazda még nem rendelkezik hasonló modellel. Vélhetően az erősen K+F-igényes önvezetés fejlesztése is nekik kedvez inkább, a kisebb gyártóknak anyagi okokból kulcsfontosságú társulni más vállalatokkal.

Kiemelt Partnereink