Gyártók Elvitte motorgyártása egy részét Nagy-Britanniából a BMW

Elvitte motorgyártása egy részét Nagy-Britanniából a BMW

autopro.hu/Sz.K. | 2019.07.19 10:42

Elvitte motorgyártása egy részét Nagy-Britanniából a BMW

A BMW a brexit miatt helyezte át motorgyártásának egy részét Nagy-Britanniából, a vállalat így kezeli az ország EU-ból való kilépése miatti bizonytalanságot.

Hirdetés

A Reuters brit hírügynökség ezt egy névtelenül nyilatkozó gyártási vezetőre hivatkozva írta. Az Egyesült Királyság várhatóan október 31-én hagyja el az EU-t, és a megegyezés nélküli kilépés esélye is fennáll. Az autóipar az emiatti bizonytalanságból adódóan folyamatos mélyrepülésben van az eladások. A megegyezés nélküli kilépés 10%-os vámokhoz, megnövekedő adminisztrációhoz és így költségekhez vezet.

A szabadkereskedelmi egyezmények gyakran használják azt az alapelvet, hogy termékcsoportonként meg van határozva egy alsó limit, amely helyi összetevő- vagy alkatrészarányt jelent. Ez általában 55-60%, és ennek kellene teljesülnie ahhoz, hogy Nagy-Britanniából a kontinensre érkezhessenek a termékek.

A Dél-Afrikában gyártott BMW X3-as motorjait a szigetországból látták el, egészen eddig. Most a motorok gyártását áthelyezte a vállalat. A Hams Hallban lévő motorgyár működése ugyanakkor stabil marad, az üzem több terméket fog exportálni az Egyesült Államokba.

A brexit-pártiak már régóta azon a véleményen vannak, hogy Európa legnagyobb gazdasága, Németország, amely évente több százezer autót szállít Nagy-Britanniába, mindent megtenne, hogy megvédje célpiacát.

Kiemelt Partnereink