Gyártók Elindítják Debrecenben a járműmérnökképzést

Elindítják Debrecenben a járműmérnökképzést

MTI | 2019.06.17 06:33

Elindítják Debrecenben a járműmérnökképzést

A BMW 2023-ban kezdi meg a termelést Debrecenben, a helyi egyetemen az autógyártó igényei miatt indítják el a járműmérnökképzést.

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni járműipari beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést, az erről szóló előterjesztés június második felében kerül kormány elé – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László ismertetése szerint ebből csaknem 20 milliárd forintot fordítanak a Debreceni Egyetem (DE) műszaki és a hozzá kapcsolódó képzési területek fejlesztésére, beindítják például a járműmérnökképzést.

A szakképzés fejlesztésére, a technikusképzés beindítására 7,3 milliárd forint jut, de német nyelvű, illetve a környező országok nyelvén oktató középiskolákat is létrehoznak Debrecenben, az utóbbiakat a határon túlról érkező, magyarul nem tudó fiatalok oktatására.

– A gazdaság húzóágazata a járműgyártás, amely a teljes kibocsátás 25 százalékát adja – tette hozzá megjegyezve, hogy Debrecen új szereplője lesz ennek az ágazatnak a BMW autógyár belépésével.

A szakképzést, igazodva a vállalati igényekhez, az eddigi kínálatorientált képzésről a kereslet vezérelte képzésre alakítják át. Szeptembertől több intézményben megkezdődik az ötéves technikusi képzés. A tananyag tartalmát a vállalatokkal együtt határozzák meg.

Jelenleg 72 ezer diák tanul Debrecenben, a cél, hogy számuk a 2040-es évekre elérje a százezret, így lesz biztosítható a jól képzett munkaerő-utánpótlás a városban.

Kiemelt Partnereink