Gyártók Eddig 15 milliárd dollárba kerül a dízelbotrány

Eddig 15 milliárd dollárba kerül a dízelbotrány

autopro.hu/B.B. | 2016.06.30 08:51

Eddig 15 milliárd dollárba kerül a dízelbotrány

Csak az Egyesült Államokat tekintve is gigantikus összegeket fizet a Volkswagen, elrettentő példává emelik a németeket.

Alig pár napja jelent meg konkrét összeg, mennyibe kerülhet a német autógyártónak a dízelbotrány. Akkor még „csak” tízmilliárd dollárról volt szó, most azonban tovább növekedett az összeg, az Automobilwoche cikke szerint már a 14,7 milliárd is elérheti. Ráadásul ezzel nem is zárul le minden amerikai per.

A wolfsburgiak 460 ezer 2 literes dízelmotorral szerelt Volkswagent és 15 ezer ugyanilyen hajtású Audit mentesítenek a csaló szoftvertől vagy vásárolnak vissza. Ez, és a hozzájuk kapcsolódó kártérítések maximum valamivel több, mint 10 milliárd dollárt tesznek ki, ez függ attól is, hogy az ügyfelek melyik opciót választják. A háromliteres motorokkal kapcsolatos megoldáson még dolgoznak. A konszern három év alatt további 2,7 milliárd dollárt fizet egy amerikai környezetvédelmi alapnak, a következő 10 évben pedig még két milliárd dollárból fejlesztik a károsanyag-kibocsátás csökkentését támogató infrastruktúrát.

A költségekkel kapcsolatos terveket még a bíróságnak is jóvá kell hagynia, ez jó eséllyel meg is történik majd. Magánszemélyek azonban továbbra is folytathatják a VW elleni pereskedést, ami az amerikai szokások alapján még tartogathat kisebb meglepetéseket a gyártónak.

Az óriási büntetések és kártérítések rosszkor jöttek a gyártó szempontjából, hiszen éppen pár hete ismertették a nehéz helyzetből kivezető stratégiájukat. Az is kedvezőtlen a németek számára, hogy az Egyesült Államokban túl komoly pénzösszegek befizetésére kötelezték őket a hatóságok: a más kontinenseken érintett további több millió manipulált autó gazdája jogosan kérdőjelezi meg, hogy az amerikai ügyfeleknek miért jár több, mint bárki másnak.

Kiemelt Partnereink