Gyártók A dízelbotránytól független emissziós visszahívást indít a VW

A dízelbotránytól független emissziós visszahívást indít a VW

autopro.hu/B.B. | 2016.09.06 10:05

A dízelbotránytól független emissziós visszahívást indít a VW

A Porsche Macan modellekkel kezdődik a 630 ezer autó javítása, mely után a kipufogógázok tisztítása már alacsony külső hőmérséklet mellett is megfelelően történik majd.

Megkezdődik azoknak a VW-konszernhez tartozó autóknak a kényszerjavítása, melyek alacsony külső hőmérséklet mellett eddig nem megfelelően tisztították a kocsi által kibocsátott égéstermékeket. Eddig a teljes tisztítási folyamat csak akkor ment végbe, ha a külső hőmérséklet 17 fok felett volt, ezt a mostani szervizelés során öt fokra szorítják le. A külső időjárási viszonyoktól függően fellépő jelenségre akkor derült fény, amikor a VW dízelbotránya után a hatóságok egyéb márkáknál is szúrópróbaszerű méréseket végeztek. Az alacsony hőmérséklet melletti nem teljes tisztítást a motor védelme indokolja - csakhogy a tesztelt 53 modell közül 22 esetében ezt az érvet a gyártók az emissziós adatok szépítésére, kifogásként használták.

Az Automobilwoche szerint a műhelyek első körben tíz és félezer Porsche Macan modellt várnak. Az autógyártó által önkéntesen indított javítás során egy egyszerű szoftverfrissítéssel változtatnak a kocsi beállításain. Az ügyben Európa-szerte hatvanezer Audi is érintett, az összesen 630 ezer tulajdonos értesítése hamarosan megkezdődik.

A dízelbotránytól független, emisszióval kapcsolatos visszahívás elvégzése után a hidegebb időben is megfelelően működő gáztisztításnak köszönhetően számítások szerint évente 32 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül majd a levegőbe.

Kiemelt Partnereink