Gyártók A Volvo után eredt a Scania, ők is megalkották az önvezető dömpert

A Volvo után eredt a Scania, ők is megalkották az önvezető dömpert

autopro.hu/K.Á. | 2019.09.29 14:04

A Volvo után eredt a Scania, ők is megalkották az önvezető dömpert

Tavaly már rótták unalmas köreiket egy norvég külszíni bányában a Volvo önvezető billencsei. A gyártó számára jól jött a bányavállalat megrendelése, hiszen ez a zárt terep ideális környezet az autonóm üzem fejlesztésére. Most a nagy rivális, a Scania is lépett egyet, kifejlesztett és videón be is mutatott egy kabin nélküli dömpert, amelyet hasonló terepre és szerepre szánnak.

Hirdetés

A Volvo nyomdokaiba lépve a Scania is kifejlesztett egy önvezető nehézgépjárművet. A Scania AXL egyelőre koncepciójármű, amelyről a tervezők elhagyták a - valljuk meg - ebben az esetben valóban feleslegessé váló sofőrkabint. A dömpert zárt környezetben, külszíni bányákban, nyersanyagdepókban, építési területeken történő használatra tervezték.

A bioüzemanyaggal működő jármű legszembetűnőbb tulajdonsága a sofőrkabin hiánya. A billencs így valóban futurisztikus alakot öltött, a sarkok szögeinek merész megválasztásával, a billenőrész merevítésének vonalvezetésével a dizájnerek rá is játszottak a sci-fi világra. Az AXL akár valami messzi bolygón zajló expedícióra is készülhetne. A Scania közleménye sajnos szinte semmilyen műszaki információt nem osztott meg a nyilvánossággal a járműről.

Legközelebb október 2-án a Scania anyavállalata, a Traton fog közölni továbbiakat az AXL-ről egy svédországi innovációs napon.

Kiemelt Partnereink