Gyártók A Mercedes is betette lábát Debrecenbe

A Mercedes is betette lábát Debrecenbe

Kuthi Áron | 2018.12.11 14:29

A Mercedes is betette lábát Debrecenbe

Mercedes alvázra épül a debreceni Reform LE nevű új magyar busz, az Euro 6-os dízel erőforrással szerelt városi jármű prototípusát kedden a budapesti Vasúttörténeti Parkban mutatta be az ITK Holding.

Hirdetés

A nagyszabású, ötszáz meghívott részvételével lezajlott rendezvényen Papp László, Debrecen polgármestere bejelentette, hogy Debrecen városa egy 200 ezer négyzetméteres terület elidegenítéséről döntött, a vevő ITK Holdinggal a sajtóeseményen írta alá az erről szóló megállapodást. A terület a debreceni Déli Ipari Park területén található. A polgármester úgy fogalmazott, városa Győr Kecskemét mögé ezennel felzárkózott, Debrecen így az ország legígéretesebb régiójává vált.

Viszont a prototípus elkészülésénél sokkal nagyobb hír, hogy az ITK debreceni telephelyén tavasztól Mercedes Sprinter felépítmények készülhetnek, a minősítési procedúra most zajlik, német mérnökök vizsgálják az ITK tervezési és gyártási folyamatait. Jörg Schmidt, a Mercedes Benz Hungária Kft. ügyvezetőjeazt mondta, a validálás jövő év első negyedévében lezárulhat, és innen már semmi akadálya nem lesz, hogy Debrecenben Mercedes kishaszongépjárművek és kisbuszok készüljenek Sprinter alapra.

Az ITK Holding vezérigazgatója, Kossa György örvendetesnek nevezte a Mollal lezajlott akvizíciót, és reményét fejezte ki, hogy a Daimler Buses és a Mercedes Benz Transporter divízióval sikeres lesz az együttműködés.

Günther Kopacz, a 100 százalékban a Daimler tulajdonában lévő EvoBus Gmbh buszgyártó vállalat közép-európai kereskedelmi igazgatója azt mondta, az alvázuk biztos bázis a felépítménygyártók számára. Az EvoBus Hungária és a Pappas-csoport szervizhálózata pedig biztos szolgáltatói háttér az autóbusz-üzemeltetők számára. Mint mondta, az alvázszállítás új üzleti modell, és reméli, hogy a magas magyar hozzáadott értékkel készülő buszok megtalálják a felvevlőpiacukat Magyarországon.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében úgy fogalmazott, akkor sikeres az ország, ha saját szakembereire, innovációira és termékeire tud támaszkodni. Az ITK megmutatta, milyen egy sikeres gyártó, amely felkelti egy külföldi gyártó figyelmét. Hozzátette, bár egyelőre Budapest az ország innovációs központja, arra kell törekedni, hogy a vidék innovatív ereje is látsszon, és a helyi tudásközpontoknak, egyetemeknek be kell ágyazódnuik a helyi gazdasági ökoszisztémába.

Az ITK egyébként már bizonyít Debrecenben, az első városi, három ajtós buszukat múlt év végén mutatták be és idén állították forgalomba a városban.

Kiemelt Partnereink