Gyártók Hamarosan elkezdik sorozatban gyártani a buszokat Debrecenben

Hamarosan elkezdik sorozatban gyártani a buszokat Debrecenben

autopro.hu/P.M. | 2018.03.01 12:27

Hamarosan elkezdik sorozatban gyártani a buszokat Debrecenben

Kezdetben évi háromszáz, néhány év múlva pedig akár 1200 autóbusz is készülhet a debreceni üzemben, ahol rövidesen elkezdődik a sorozatgyártás. A szakemberek képzése már elkezdődött.

Hirdetés

– A tervek szerint március végén, április elején indul Debrecenben a Mercedes Benz Reform 500 LE busz sorozatgyártása – mondta a Világgazdaságnak a magyar tulajdonú ITK Holding Zrt. beruházó cég elnök-vezérigazgatója, Kossa György.

Az első ütemben olyan alacsony belépésű városi, elővárosi buszok készülnek, amelyek első két ajtaja alacsony padlós, és amelyekhez az EvoBus Hungária Kft. szállítja a járóképes alvázat. Az ITK leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. saját fejlesztésű alvázfelépítményt gyárt.

Oktatási centrum is része a debreceni buszgyárnak

Annyi az alkalmazott, ahány járművet előállítanak, a munkafolyamatban kevesebb robotot használnak, mint a személyautó-gyártásban. Az első körben háromszáz dolgozóra lesz szükség az üzemben, ahol 150-170-et már képeznek, illetve alkalmaznak.

Január 31-én kezdődött meg a gyakorlati oktatás az vállalat oktatási központjában és kísérleti üzemében. Kezdetben huszonhárom szakgimnazista tanulhat itt. A szakképzés mellett technikusi képzést is indít rövid időn belül a vállalat, már egyeztetést folytatnak a Debreceni Egyetemmel is, ahol egy-két hónapon belül megkezdődhet az együttműködés a mérnökhallgatók duális oktatásában is.

Az ITK üzeme belülről

Magyarországon több mint 18 ezer autóbusz fut az utakon, átlagos koruk 14,7 év. Ahhoz, hogy a koruk megfeleljen az uniós direktívának, hétezret azonnal le kellene cserélni. Az Európai Unióban mintegy 1,4 millió busz közlekedik, e piac évi 140-200 ezer autóbuszt tudna felvenni. A debreceni autóbuszoknak tehát a magyarországi és az uniós piacokon is lenne helyük – mutatott rá Kossa György.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink