Gyártók 2035-re felére csökkenti vízfelhasználását az Audi

2035-re felére csökkenti vízfelhasználását az Audi

autopro.hu/P.B. | 2021.03.23 04:19

2035-re felére csökkenti vízfelhasználását az Audi

Fotó: Audi Press

Tervei szerint az Audi mindegy egyes üzemében zárt ciklusú rendszerben fogja felhasználni a vizet, mégpedig úgy, hogy ivóvíz egyáltalán ne kerüljön felhasználásra az autógyártás során. Az Audi mexikói gyára már 2018 óta nem termel szennyvizet.

Amikor az autógyártók környezeti terhelésének csökkentéséről beszélünk, akkor általában a levegőminőség és a hulladékkezelés kerülnek elő. Ez persze érthető, azonban a vízfelhasználás kérdése sem mellékes, sőt: jelenleg 2,2 milliárd ember nem jut tiszta vízhez a Földön, és az ENSZ előrejelzése szerint a helyzet csak romlani fog. A szakemberek szerint 2050-re az ivóvíz iránti kereslet 55 százalékkal nőni fog a maihoz képest.

Peter Kössler, az Audi igazgatótanácsának gyártásért és logisztikáért felelős tagja elmondta, hogy a vállalat célja 2035-re a gyárakban felhasznált víz mennyiségének megfelezése. Kössler szerint ahol lehet, most is újrahasznosított vizet használ az Audi, de a cél, hogy zárt rendszereket hozzanak létre.

Az Audi a vízfelhasználás csökkentésekor külön vizsgálja az egyes üzemeinek környezetét, és ahhoz igazítva alakítja ki a megfelelő stratégiát.

Mexikó a példa

Az Audi mexikói gyára az első a Földön, ahol szennyvíz keletkezése nélkül gyártanak járművet, ezt 2018-ban érte el az üzem. Az ultraszűrővel és a biológiai tisztítóval ellátott rendszer a gyártás során keletkezett szennyvizet megtisztítja és visszajuttatja az üzembe, így jön létre a víz zárt körforgása.

Fotó: Audi Press

A már kezelt vizet többek között öntözésre is használják, de emellett nagy százalékban újra felhasználható a gyártás során is a folyadék.

Ingolstadtban a felhasznált víznek körülbelül a felét tudják újrahasznosítani egy hasonló körforgásban, míg a kikerülő szennyvíz csak háromlépcsős átvizsgálás után kerülhet a természetbe. Ebben az üzemben 300 ezer köbméter tiszta vizet takarít meg az Audi.

Németországban 2025-ben létesülhet az első körforgásos gyár

Már zajlanak a tesztek az Audi neckarsulmi üzemének átalakításával kapcsolatban. A gyár környékének bevonásával 2022-től indul a pilot projekt a körforgásos vízfelhasználásról, amennyiben pedig minden beválik, 2025-re készülhet el a teljesen zárt rendszerű vízfelhasználást biztosító gyár.

A fenti intézkedések mellett az Audi az esővíz felhasználásával is csökkenti az ivóvíz használatát: az időjárási körülményektől függően a mexikói üzemben évente 250 ezer köbméter tiszta vizet takarítanak meg ezzel.

Kiemelt Partnereink