Gyártók 2024-ben érkezik a Navistar és a TuSimple önvezető kamionja

2024-ben érkezik a Navistar és a TuSimple önvezető kamionja

autopro.hu/V.M. | 2020.07.20 08:21

2024-ben érkezik a Navistar és a TuSimple önvezető kamionja

Fotó: Navistar Image Gallery

A teherautókat és buszokat gyártó amerikai Navistar stratégiai partnerségre lépett az autonóm kamionokat fejlesztő TuSimple startuppal. Az együttműködés célja négyes szintű (Level 4) önvezető képességgel rendelkező kamionok kifejlesztése, és gyártásának megkezdése 2024-ben.

Hirdetés

A kettő vállalat már több mint két éve, 2018 óta együtt dolgozik önvezető kamionokon, az új megállapodás pedig erre a sikeres kooperációra épít. A partneri viszony elmélyítésének érdekében a Navistar továbbá a TuSimple kisebbségi tulajdonosává vált.

A magas fokú önvezetési képességgel rendelkező kamionokat a haszongépjárműveket az International, illetve az IC Bus márkák alatt kínáló Navistar fogja gyártani, értékesítésük pedig a vállalat már meglévő értékesítési hálózatán keresztül fog zajlani az USA-ban, Kanadában és Mexikóban.

Úton a teljes autonómia felé

A 2015-ben alapított, San Diego-i központú TuSimple negyven önvezető kamionnal folytat teszteket az USA-ban. A járművek Texas, valamint Arizona államok között végeznek szállításokat olyan cégek számára, mint például az UPS. Jelenleg a TuSimple minden kamionjában ül valaki a kormánykerék mögött, 2021-ben azonban meg akarják kezdeni a vezető nélkül teszteket, amivel valóban úttörő szerepre tehetnek szert, jelenleg ugyanis – ellentétben a személyautókkal – vezetői felügyelet nélkül sehol sem tesztelnek kamionokat közutakon.

Az új együttműködés hozzá fogja segíteni a startupot az USA 800 milliárd dolláros közúti árufuvarozási ágazatának biztonságosabbá és költséghatékonyabbá tételéhez – áll a két partner sajtóközleményében. A TusSimple tavaly bemutatta egy olyan, a Kaliforniai Egyetem által végzett kutatás eredményeit, ami szerint az önvezető technológiája 10 százalékkal csökkentette a járművek fogyasztását.

Kiemelt Partnereink