Gyártók 2025-re megelőzné a General Motors a Teslát

2025-re megelőzné a General Motors a Teslát

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.29 06:17

2025-re megelőzné a General Motors a Teslát

Cadillac Lyriq | Fotó: Cadillac Global Pressroom

A GM vezetője szerint cége négy éven belül felzárkózhat a Teslához az elektromos autók piacán, majd piacvezetővé válhat. Bátor kijelentés a chiphiánytól szenvedve rossz negyedévet produkáló gyártótól, de az óriási befektetések bejelentése sejteti a vállalat elszántságát.

Amikor a sajtó a General Motors vezérigazgatóját kérdezte a detroiti vállalat pozíciójáról, Mary Barra magabiztosan kijelentette, hogy természetesen lehetséges piacvezetői szerep átvétele az elektromos autók terén. Ez azt jelenti, hogy 2025-ig megelőznék a Teslát is.

A GM 2021-es harmadik negyedévi jelentésében az egy évvel korábbi profit elmaradása szerepelt, amelyet Barra a pénzügyi igazgatóval, Paul Jacobsonnal együtt a chiphiánnyal, valamint a nyersanyagok és a logisztika drágulásával indokolta, a szükséges lépéseket pedig megteszik.

Nehéz célok, magabiztos tervek

A Tesla megelőzése nagyon komoly vállalás, még többéves viszonylatban is. Elon Musk cége 238 ezer autót legyártva az elektromos autók piacának 60 százalékát felügyeli, míg a GM csak kilencet. Barra és cége azonban átfogó tervvel rendelkezik: hamarosan elkezdik forgalmazni az elektromos Hummer terepjárót, jövő év elején bejelentik a Cadillac Lyriq modellt, valamint úton van az új Chevrolet Silverado és egy GMC típus is. A 2025-ös cél, hogy 30 elektromos modell legyen a GM palettáján különböző árkategóriákban, 2030-ra pedig a 300 milliárd dolláros tervezett bevétel 40 százalékát adják ezek a modellek. Mindehhez Barra szerint hozzájárul a GM Ultium akkumulátor- és töltőplatformja és a gyorsabb termékfejlesztés.

Jacobs elmondta, 2022-ben 9-10 milliárd dollárnyi befektetést eszközölnek majd. A gazdasági igazgató szerint minden a tervek szerint halad, a befektetések hatékonysága pedig nőtt. A 2022-es tervek között szerepel a chiphiány csillapodását várva a termelés felpörgetése, valamint a kereskedői hálózat raktárkészleteinek újraépítése, ami a jelentős vevői igények mellett nem lesz egyszerű feladat — írta meg az Industry Week.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink