Archív Újabb amerikai állam tiltaná be a belső égésű motoros autókat

Újabb amerikai állam tiltaná be a belső égésű motoros autókat

autopro.hu/V.M. | 2021.01.28 13:47

Újabb amerikai állam tiltaná be a belső égésű motoros autókat

Fotó: GM Corporate Newsroom

Világszerte egyre több ország tűz ki dátumot, amikortól megtiltják a csak belső égésű motorral vagy azzal is szerelt új autók forgalomba hozatalát. Az Egyesült Államok nincs az országok között, ám több államában is hasonló lépést terveznek. Ezen államok táborához legutóbb Massachusetts csatlakozott.

Hirdetés

2020 utolsó hónapjaiban több ország is lépett, elsőként Kína. A világ legnagyobb gépkocsi-piacán 2035-től csak hibrid és tisztán elektromos autókat lehet forgalomba helyezni. Nem sokkal ezután Nagy-Britannia következett. Boris Johnson brit miniszterelnök novemberben jelentette be, hogy 2035-től csak tisztán elektromos személyautókat, illetve furgonokat lehet értékesíteni. Végül decemberben a japán kormány hozta nyilvánosságra elképzeléseit, melyek szerint a 2030-as évtized közepétől nem lehet többé benzinüzemű autókat értékesíteni az országban.

Kalifornia indította a sort

Az USA államai közül először Kalifornia kötelezte el magát a tradicionális hajtású modellek tiltása mellett. Gavin Newsom kormányzó szeptemberben írt alá egy rendeletet, amivel 2035-től megtiltaná a belső égésű motoros autók forgalmazását az államban. A tervezet azonban még elbukhat Washingtonban, ahol erős kritika is érte.

Röviddel ezután New York állam egyik szenátora, Pete Harckham nyújtott be törvénymódosítási javaslatot a benzines és dízelüzemű járművek értékesítésének 2035-től való tiltására, aminek elfogadásáról azonban még nem született döntés.

New Jersey környezetvédelmi hivatala októberben állt elő egy ütemtervvel, mely szerint ugyancsak 2035-től nem lehetne többé a belső égésű erőforrással szerelt autókat értékesíteni. Az ütemtervben foglaltak ugyan semmire nem kötelezik az állam kormányzatát, előre vetítik, hogy a nem túl távoli jövőben a keleti parti állam is csatlakozhat Kaliforniához.

A legutóbbi állam, ahol nem csak megfogalmazódott a tradicionálisa hajtású autók tiltása, hanem lépések is történtek annak érdekében, Massachusetts. Nemrég a kormányzó ismertette az állam dekarbonizációs tervét, aminek része a belső égésű motoros modellek forgalmazásának tiltása 2035-től. Kaliforniáéhoz hasonlóan ez a terv is csak az új autókra vonatkozik, a használt dízelek és benzinesek vásárlását nem korlátozzák – derül ki az InsideEVs cikkéből.

Hamarosan többen is csatlakozhatnak

Egyelőre tehát két amerikai állam, Kalifornia és Massachusetts tűzött ki dátumot a fosszilis hajtású vagy azt is használó autók forgalmazásának betiltására. Kalifornia gépkocsikat érintő emissziós normáit New Yorkon, New Jersey-n, valamint Massachusetts–en kívül tíz másik állam is követi, és könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben több államban fognak úgy dönteni, hogy a tradicionális hajtású típusok tiltásában is követik az USA leggazdagabb államát.

Kiemelt Partnereink