Archív New York is leszámolna a belső égésű motorral

New York is leszámolna a belső égésű motorral

autopro.hu/V.M. | 2020.10.19 08:20

New York is leszámolna a belső égésű motorral

Fotó: Pexels

New York állam is csatlakozik Kaliforniához, és 2035-től betiltja a belső égésű motorral szerelt autók értékesítését. Legalábbis ezt akarja elérni Pete Harckham, az állam szenátora az állam környezetvédelmi törvényének módosításával.

Hirdetés

A tervezet szerint a 2035-ös tiltás nem csak az autókra, hanem a kistehergépjárművekre, illetve az offroad járművekre is vonatkozna. A közepes és nehéz haszongépjárművek esetében 2045-től kellene áttérni a kibocsátásmentes típusok értékesítésére.

Az állam Gépjármű- és Közlekedésügyi Hivatalának 2021. január 15-re rövid távú befektetési stratégiát kellene kidolgoznia a környezetbarát, fenntartható közlekedési, valamint szállítási lehetőségek kínálatának bővítésére.

Harckham a törvényjavaslat indoklásában azt írta, ahhoz, hogy a New York Klímaváltozási Törvényében megfogalmazottnak megfelelően 2050-re 85 százalékkal mérsékelhessék az üvegházhatású gázok kibocsátását, mindenképpen tartaniuk kell magukat azokhoz a célértékekhez, amik a személyautók emissziójának csökkentésével kapcsolatosak. Hozzátette, hogy az Egyesült Államokban az üvegházhatású gázok kibocsátásának 20 százalékáért felel a személyi közlekedés – derül ki az electrive.com cikkéből.

Kalifornia nyomdokaiban

Azt még nem tudni, hogy mikor fognak dönteni a javaslatról, amivel New York egy nyugati állam, Kalifornia nyomdokaiba lépne. Kalifornia kormányzója jelenleg azt szeretné elérni, hogy 2035-től kizárólag zéró emissziójú új autókat értékesíthessenek az állam területén. Ahogy arról mi is beszámoltunk, nemrég azonban annak kivitelezhetősége és törvényszerűsége is megkérdőjeleződött.

Teherautók tekintetében Kaliforniában már elfogadtak egy ambiciózus célokat kitűző törvényt. E szerint például 2035-re az államban bejegyzett teherautók 60 százalékának zéró kibocsátásúnak kell lennie.

Kalifornia példája egyébként már Európában is követőkre talált. A bajor miniszterelnök szeptemberben szintén felvetette, hogy 2035-től tiltsák be a belső égésű motoros autók forgalomba helyezését.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink