Archív Törvénybe ütköző lehet Kalifornia belső égésű autók tiltásáról szóló terve

Törvénybe ütköző lehet Kalifornia belső égésű autók tiltásáról szóló terve

autopro.hu/V.M. | 2020.09.29 12:17

Törvénybe ütköző lehet Kalifornia belső égésű autók tiltásáról szóló terve

Fotó: Pexels

Kalifornia állam 2035-től be akarja tiltani a belső égésű motoros autók forgalmazását, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) azonban kifogásolhatónak találja a rendelkezést, előrevetítve, hogy a nyugati állam tervezete el is hasalhat Washingtonban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója nemrég írt alá egy rendeletet, amivel 2035-től megtiltanák a belső égésű motoros autók forgalmazását az államban.

Az EPA 2019-ben már megtiltotta Kaliforniának, hogy kötelezővé tegye a tisztán elektromos járművek választását, azt követően azonban az amerikai újautó-eladások 11 százalékát generáló állam bírósághoz fordult, ítélet pedig még nem született.

Andrew Wheeler, az EPA vezetője egy Reuters birtokába került levelében erősen kritizálta Newsom kormányzó legújabb tervét. Mint fogalmazott, erősen kérdésese annak törvényessége és megvalósíthatósága.

Nem bírná a megnövekedett terhelést a hálózat

Wheeler értetlenségét fejezte ki azt illetően, hogy hogyan akarják biztosítani az áramigény-növekedést okozó elektromos autók töltését, mikor már ma is példátlan léptékű tervezett áramszünetek vannak a hálózat leterheltsége miatt, továbbá áramért kénytelenek folyamodni a szomszédos államokhoz.

Kaliforniában augusztusban két napon is tervezett áramszünetek voltak, amik mintegy 400 ezer fogyasztót érintettek. Az állami hálózatüzemeltető egy földgázt használó áramtermelő üzem hirtelen kiesését, a szélerőművek alacsony áramtermelését, illetve a hőhullám miatti szegényes elektromosáram-importot okolta a szünetekért.

Wheeler emellett azt is jelezte levelében, elképzelhető, hogy Kalifornia tervét először az EPA-nak is jóvá kellene hagynia.

Kiemelt Partnereink