Archív Jelentősen csökkent a lengyel újautó-eladások száma

Jelentősen csökkent a lengyel újautó-eladások száma

MTI | 2021.12.07 06:18

Jelentősen csökkent a lengyel újautó-eladások száma

Fotó: Pexels

Lengyelországban jelentősen csökkent az új autók és kisteherautók eladása novemberben éves szinten, elsősorban a félvezetők globális hiánya miatt, aminek a következtében visszaesett a gyártás is.

Hirdetés

A SAMAR lengyel autóipari piackutató intézet adatai szerint novemberben 37.946 új autót és kisteherautót értékesítettek, ami 20,3 százalékkal kevesebb tavaly novemberhez képest. Októberben az eladás csökkenése némileg kisebb, 19,9 százalékos volt. A novemberben értékesített járművek száma 4,1 százalékkal volt kevesebb októberhez viszonyítva.

Az idei első tizenegy hónapban eladott új autók és kisteherjárművek száma 476.952 volt, 11,3 százalékkal több a tavalyi azonos időszakinál. Lengyelországban tavaly 488 ezer új járművet helyeztek forgalomba, 22 százalékkal kevesebbet a 2019-esnél.

A SAMAR szeptemberben azzal számolt, hogy az idén 12 százalékkal, 480 ezerre nő az új személyautók értékesítése az év elején várt 9,9 százalékos bővüléssel szemben. A kisteherautók értékesítésére vonatkozó várakozásán is javított szeptemberben a SAMAR, legfrissebb előrejelzése szerint az eladási szám 17,4 százalékkal, 70 ezerre emelkedik az addig becsült 14 százalékos növekedés helyett.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink