Archív A járvány miatt csúszhat a német szén-dioxid adó

A járvány miatt csúszhat a német szén-dioxid adó

autopro.hu/H.J. | 2020.03.20 16:23

A járvány miatt csúszhat a német szén-dioxid adó

Fotó: Pixabay

Jövő évtől kezdve adófizetésre kötelezik az üzemanyag és tüzelőolaj felhasználása miatt keletkező szén-dioxid kibocsátás miatt a felhasználókat. A koronavírus miatt kialakult válság miatt azonban csúszhat ez az időpont, ha a szövetségi kormány is úgy dönt.

A koronavírus okozta válság miatt Gerald Ullrich, a német FDP gazdaságért felelős politikusa arra szólította fel a kormányt, hogy halasszák el az üzemanyagra és tüzelőolajra kivetett szén-dioxid kibocsátási adó bevezetését. A szakember szerint az adóemelés egy gazdasági válsághelyzetben felelőtlen döntés lenne.

Környezetbarát jövő a cél

2021-től kezdve tonnánként 25 euró fizetésére kötelezik a fogyasztókat, amely 2025-től a tervek szerint 55 euróra emelkedik.

A kormány célja az intézkedéssel, hogy a polgárok és egyben a gazdaság is egyre környezetbarátabb felhasználókká váljanak. A kibocsátási adót az üzemanyag, a fűtőolaj, illetve a földgáz után kell majd fizetni. Aki az intézkedés bevezetését követően fosszilis tüzelőanyagot vásárol, köteles úgynevezett szennyezési jogokat vásárolni a szén-dioxid kibocsátás után. Cserébe a kormány támogatja a régi olajfűtők cseréjét és az elektromos autók vásárlását, illetve megemeli az ingázók juttatásait.

A Zöldek elutasítják az indítványt

A Zöldek negatívan reagáltak a kezdeményezésre. Michael Kellner pártvezető szerint most van szükség a segítségre és változtatásokra, nem később. A politikus szerint ebben a válsághelyzetben arra kell koncentrálni, hogy hogyan lehet enyhíteni a járvány társadalmi és gazdasági következményeit. A járvány idején egyébként csökkent az ország szén-dioxid kibocsátása – olvasható az Automobilwoche oldalán.

Kiemelt Partnereink