Elemzések Túlkereslet a piacon: nagyot ugrott a polimer ára

Túlkereslet a piacon: nagyot ugrott a polimer ára

Végh Martin | 2021.02.09 10:20

Túlkereslet a piacon: nagyot ugrott a polimer ára

Fotó: BASF Press photos

A 2020 tavaszi túlkínálat után mostanra óriási túlkereslet jellemzi a közép-európai polimerpiacot, a kiváltó ok pedig, legalábbis részben, ezúttal is a koronavírus-járvány. Az európai műanyag-feldolgozók többet termelnének, a globális ellátási láncokban kialakult felfordulás azonban erősen korlátozza az importot, így a műanyagok árai már a pandémia előtti felett járnak, és még nem lehet teljes bizonyossággal megmondani a trendforduló idejét. Áttekintettük, hogyan alakultak a régiós polimer árak tavaly, idén januárban, továbbá, hogy mi várható a következő hónapokban.

Hirdetés

2020-ban a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés először márciusban éreztette hatását a közép-európai műanyagárakon. Ekkor ugyan felerősödtek az áresési várakozások, ám nem volt kizárható, hogy a közelgő karbantartások, illetve az oroszországi behozatal várható csökkenése rövidesen áremelést okoz. Április első hetében (14. hét) azonban bezuhant a polimerek ára, és korábban példátlan, hetessel kezdődő tonnánkénti árak is megjelentek.

Néhány hetes stagnálás után a lentebbi grafikonon is vizsgált polimerek árszínvonala ismét jelentős mértékben csökkent május első teljes, 19. hetében. A közép-európai műanyagiparra specializálódó myCEPPI Kft. tanácsadó vállalat árstatisztikái szerint a polimerek értéke ebben a hónapban érte el éves mélypontját, ami az egy évvel korábbihoz viszonyítva átlagosan 34,7 százalékkal volt alacsonyabb.

A járványvédelmi intézkedések lazításával és párhuzamosan a gazdaság újraindulásával a műanyagok iránti kereslet ismét növekedésnek indult, fokozatosan feljebb húzva az árakat, amik az év utolsó hetére, a szűk kínálatnak betudhatóan átlagosan két százalékkal már meg is haladták az egy évvel korábbit.

A vizsgált polimerek árainak alakulása 2020 első és utolsó hete között.

A vizsgált polimerek árainak alakulása 2020 első és utolsó hete között. | Fotó: myCEPPI

Az év végére a legnagyobb mértékben, 11,4 százalékkal a zacskók gyártására, illetve ruhák csomagolására használt, kis sűrűségű polietilének közé tartozó LDPE Film beszerzési ára múlta felül az egy évvel előzőt. A nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) készülő, egyebek mellett tiszta és szennyvíz szállítására használt csövek, valamint a más műanyagok készítéséhez használt polipropilén-karbonát (PPC) tonnánkénti értéke ugyanakkor 9,6 és 2,5 százalékkal a tizenkét hónappal korábbi alatt maradt.

Még messze van a vége

A 2020 végére kialakult túlkereslet januárban is fennmaradt, még magasabbra tornászva az árakat. A myCEPPI szerint biztosnak tűnik, hogy a szűk kínálat az év első negyedévében végig fennmarad a közép-európai régióban, és április eleje előtt az árak most növekedést mutató trendjében sem látni fordulatot. Nyugati polimergyártók azt valószínűsítik, hogy a polimer szűke az egész első fél évben tartani fog, amennyiben jóslatuk helytállónak bizonyul, ez előreláthatóan Közép-Európában is így lesz.

A januári és a várható magas árakat részben az import hiánya okozza. A 2020 utolsó negyedévében kialakult globális konténerhiány miatt lecsökkent a távol- és közép-keleti, a közép-ázsiai, az észak-afrikai, valamint az észak-amerikai polimer-behozatal is. Elméleti szinten elegendő konténer áll rendelkezésre a világ áruforgalmának bonyolításához, ám a járványügyi korlátozások által keltett zűrzavarokból fakadóan a konténerek nem a megfelelő kikötőkben vannak, amit súlyosbít, hogy a tengeri fuvardíjak három-négyszeresére nőttek 2020 utolsó hónapjaiban, ami nehezíti a versenyképes áron importálást.

Januárban további problémát jelentett, hogy több polimertermelő üzemben is tervezett és nem tervezett leállások voltak. Az év első hónapja után jelenleg is rontja a piaci helyzetet, hogy a román Rompetrol kis sűrűségű polietilént előállító létesítményében még mindig tart a rendkívüli üzemszünet. A lengyel Basell Orlen műanyaggyár a közelgő két hónapos tavaszi leállás miatt január óta készletet épít, csökkentve a kínálatot, a finomítók visszaterhelten működése miatt pedig általános a polimerek készítéséhez használt propilén monomer hiánya.

Az elemzésünkben vizsgált polimerek tonnájának árai december utolsó hete és január utolsó hete között átlagosan 161 euróval emelkedtek. A nagy sűrűségű polietilének árában 15 százalék körüli emelkedést lehetett mérni. A műanyag flakonokhoz használt HDPE BM ára 14,3, a zacskók előállítására és többek között ételek csomagolására használt HDPE Film ára 16,3, míg a HDPE csövek ára 13,8 százalékkal kúszott feljebb.

A vizsgált polimerek árainak alakulása 2020 utolsó hete és 2021 utolsó januári hete között.

A vizsgált polimerek árainak alakulása 2020 utolsó hete és 2021 utolsó januári hete között. | Fotó: myCEPPI

Az LDPE Filmhez január végén 21,4 százalékkal, a zsákok, kötözőzsinegek, valamint kerti bútorok alapanyagául szolgáló PPH Raffiához 16 százalékkal, a PPC-hez 14,3 százalékkal, míg az egyebek mellett épületek hőszigetelésére szolgáló EPS-hez, vagyis expandált polisztirolhoz 11,4 százalékkal drágábban lehetett hozzájutni.

Ezzel az áremelkedéssel már mindegyik polimer ára meghaladta az egy évvel korábbit, azaz a 2020. január utolsó hetében mértet. Az áremelkedés átlagos értéke 18,8 százalék volt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink