Elemzések Továbbra is pörög a használtautó-import

Továbbra is pörög a használtautó-import

MTI | 2023.04.06 06:22

Továbbra is pörög a használtautó-import

Fotó: Pexels

Márciusban 9715 használt személyautót hoztak be az országba, ami az elmúlt fél év legnagyobb havi mennyiségét jelenti. Ez az érték a februári 8834-et 10 százalékkal, a mélypontot jelentő decemberi 7510-et pedig 29 százalékkal haladta meg – ismertette a DataHouse frissen közzétett előzetes adatait a JóAutók.hu használtautó-piaci portál.

Az MTI-nek küldött közleményük szerint a használtautó-import mennyisége az év első három hónapjában 26.695 volt, ami 24 százalékkal elmarad az előző év hasonló időszakában regisztrált 35.313-tól. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 29.561 volt, ami három százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi 28.688-at.

Az első negyedévben a rezsiköltségek és az infláció által keltett bizonytalanság egyre kisebb hatást gyakorolt a használtautó-import alakulására, valamint sokat segített a forint árfolyamának kedvező alakulása – idézte a közlemény Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját. A szakember hozzátette: arra számítanak, hogy az év további részében a havi szintű használtautó-import újra a tízezer feletti tartományba kerül majd vissza.

A behozott használt autók közötti márkasorrend a korábbi évek mintáját követte az első negyedévben: a legnépszerűbb márka a Volkswagen volt 12,5 százalékos részesedéssel, a második helyet az Opel szerezte meg 9,3 százalékkal, a Ford a harmadik lett 9,1 százalékkal, negyedik az Audi 6,4 százalékkal, ötödik a Mercedes 5,7 százalékkal, hatodik a BMW 5,3 százalékkal – áll a közleményben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink