Elemzések Tovább növekszik a magyar újautó-piac

Tovább növekszik a magyar újautó-piac

autopro.hu | 2024.06.04 12:21

Tovább növekszik a magyar újautó-piac

Fotó: Pixabay

A Datahouse legfrissebb adatai szerint májusban is több autót adtak el újonnan Magyarországon, mint egy évvel korábban, így február óta már folyamatos a növekedés, és az első öt hónap is pozitív mérleget mutat.

Hirdetés

Ismét nőttek az újautó-eladások a magyar piacon, ám kisebb mértékben, mint az előző hónapokban. Májusban tízezernél kevesebb új autót helyeztek forgalomba, ami 5,6 százalékos növekedést jelent, míg februárban, márciusban és áprilisban kétszámjegyű volt a növekedés.

A Datahuse június harmadikán publikált adatai szerint a múlt hónapban 9529 darab új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, a növekedés üteme elmarad a korábbi hónapoktól.

Eddig jó év

A januári 3,3 százalékos mínuszt leszámítva 2024-ben eddig minden hónapban több új autót adtak el hazánkban, mint 2023-ban. Februárban, márciusban és áprilisban ugyanis 10-21 százalék közötti volt a növekedés, ehhez képest a májusi 5,6 százalék gyengébb eredmény.

Az év első öt hónapjában 51.605 új autóra került rendszám, 9,5 százalékkal többre, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Áprilisban egyébként 10.402 autó talált gazdára hazánkban, vagyis az egy nappal rövidebb hónapban közel ezerrel több autót adtak el. Innen nézve május gyengébbre sikerült, de a tavalyi év után – amikor az egész EU-ban csak Magyarországon nem adtak el több új autót az előző évhez képest – ez sem egy rossz eredmény.

2023-ban 107.720 darab új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, 3,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az idei első öt hónap alapján - és a szakértők várakozásai szerint - jó esély van rá, hogy idén sikerül növekedést produkálnia a magyar újautó-eladásoknak, de a járvány előtti legjobb évek számai még biztosan nem jönnek vissza.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink