Elemzések Több e-autót gyártana Kecskeméten a Mercedes – ez történt a 26. héten

Több e-autót gyártana Kecskeméten a Mercedes – ez történt a 26. héten

Végh Martin | 2022.07.04 07:23

Több e-autót gyártana Kecskeméten a Mercedes – ez történt a 26. héten

Fotó: Mercedes me media

A Mercedes az évtized közepén újabb tisztán elektromos modellek gyártását kezdené meg Kecskeméten. Szlovákiában a magyar határ közelében épít új villanyautó-gyárat a Volvo, míg az Európai Unió tagállamainak környezetvédelmi miniszterei végül olyan döntést hoztak, ami nem jelenti a belső égésű motor halálát 2035-ben. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A Mercedes-Benz az évtized közepén több üzemében, közük a kecskemétiben is új tisztán elektromos modellek gyártásának megkezdését tervezi. A vállalat bejelentése szerint a hazai üzem portfóliója legalább három elektromos modellel fog bővülni.

A Volvo a magyar határ közvetlen közelében, Kassán épít új gyárat elektromos autók készítésére. Az évi 250 ezer jármű összeszerelésére képes üzem 2026-ban fogja megkezdeni a termelést.

Az Audi Kínában egy új gyár alapkövét tette le. A FAW kínai járműgyártóval közösen épített üzem gyártósorairól kizárólag tisztán elektromos Audik fognak legördülni.

A Stellantis részben az elektrifikáció, részben az önvezetés elősegítése érdekében fejleszti egy olaszországi és egy amerikai tesztközpontját. A fejlesztések összesen 33 millió euróból valósulnak meg.

Új mérföldkőhöz ért a Daimler Truck az alternatív hajtású teherautók fejlesztésében. A vállalat egy folyékony hidrogénnel működő teherautó tesztelését kezdi meg Németországban, részben az ország közútjain.

Változások a modellkínálatban

Végéhez ért a BMW i3 gyártása. Az akkumulátoros elektromos kompaktból összesen 250 ezer darab készült 2013 óta. A típus sok új vásárlót hozott a BMW-nek, továbbá a szakma számos díjjal jutalmazta pályafutása során.

Bennfentesek információi szerint a Mercedes-Benz néhány éven belül kivezeti kínálatából az A- és B-osztályú modelljeit a luxuskategóriára összpontosító stratégiájának részeként. A terveknek az is része, hogy nagyságrendekkel növeljék a legdrágább modellcsaládok értékesítését.

A német hatóságok házkutatást tartottak a Hyundai és a Kia koreai autógyártóknál, miután felmerült annak gyanúja, hogy több mint 210 ezer dízelhajtású járművet láttak el csalószoftverrel.

Az Audi körülbelül 18,5 millió euró befektetésével indítja újra Brazíliában lévő gyárát, ahol 2020 óta nem szerel össze járműveket.

Miután a német kartellellenes hatóság is hozzájárulását adta, a Stellantis hivatalosan is megvásárolta a Share Now autómegosztót, amit korábban a Mercedes és a BMW közösen birtokolt.

Rossz hírek a dolgozóknak

A Continentalból kivált Vitesco Technologies automatizáltabbá és hatékonyabbá szeretné alakítani nürnbergi üzemét. Ennek érdekében az 1160 munkahelyből 800-at meg kíván szüntetni a következő évek folyamán.

A Michelin és a Nokian Tyres abroncsgyártók szinte egyidejűleg jelentették be, hogy felhagynak oroszországi tevékenységükkel. Ezzel a francia és a finn vállalatok váltak az első nyugati abroncsgyártókká, melyek az ukrajnai háború kitörése óta a távozás mellett döntöttek.

Nem mentek jól az eladások

2022 első felében 57.311 új személyautót helyeztek forgalomba hazánkban, ami több mint tizedével marad el az egy évvel korábbi értéktől. A csökkenés a kedvezőtlen nemzetközi viszonyokra vezethető vissza.

A vártnál később, csak ősszel zárulhat le az a tranzakció, mainak eredményeként a Renault Hungária az AutoWallis és portugál partnere, a Salvador Caetano tulajdonába kerül. A csúszás oka a versenyhivatali eljárás elhúzódása.

Lépések a tisztább mobilitásért

Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei csak módosításokkal fogadták el azon éghajlatváltozás elleni javaslatokat, melyek értelmében 2035-től csak kibocsátásmentes új autókat lehet forgalomba helyezni az unióban. A változtatások eredményeként ugyan maradt az emissziómentességre vonatkozó céldátum, viszont azután is engedélyezett lesz karbonsemleges üzemanyaggal működő belső égésű motorral szerelt autók forgalmazása.

Ugyancsak az előző héten az EU és Norvégia együttműködésről állapodott meg az akkumulátorgyártás területén. A partnerek egészen pontosan az akkugyártás értékláncának erősítésén fognak együtt dolgozni.

Brassó átmenetileg leállította teljes elektromosbusz-flottáját. Az ok az egyik jármű kigyulladása, majd leégése, ami egy részletes vizsgálat megindítását vonta maga után.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink