Beszállítók Elhagyják Oroszországot a nyugati abroncsgyártók

Elhagyják Oroszországot a nyugati abroncsgyártók

autopro.hu/V.M. | 2022.06.30 04:20

Elhagyják Oroszországot a nyugati abroncsgyártók

Fotó: Facebook/Michelin

A Michelin oroszországi tevékenységeinek folytatásáról egy új, helyi menedzsmenttel rendelkező vállalat fog gondoskodni az év végétől, míg a rivális Nokian Tyres teljesen felhagy oroszországi tevékenységeivel. Ezzel a francia és a finn vállalatok váltak az első olyan nyugati abroncsgyártókká, melyek távoznak a világ legnagyobb területű országából.

Hirdetés

A francia Michelin szerint az Oroszország ellen az ukrajnai háború nyomán bevezetett szankciók miatt nem lehetséges, hogy ismét beindítsa helyi termelését.

A Michelin, ami mellett már a német Continental és az olasz Pirelli is készít abroncsokat Oroszországban, 2004-ben az első nyugati abroncsgyártóként jelent meg az országban. Ottani termelését még március közepén függesztette fel a Moszkva ellen bevezetett szankciók következtében.

A Michelinnel közel egy időben a finn Nokian Tyres az Oroszországból való „kontrollált” távozását jelentette be. Közleménye szerint a lépés körülbelül 300 millió euró leírását teszi szükségessé.

A Michelin 250 millió eurót lesz kénytelen leírni, ami azonban közlése szerint nem lesz hatással a pénzügyi eredményekre vonatkozó előrejelzésére.

Legnagyobb gyáráról mond le a Nokian

A nyugati szankciók rosszul érintették az abroncsipart: a nyersanyagok szállításai megakadtak, az Oroszországon kívüli piacokra termelő üzemeket pedig le kellett állítani.

A Nokian Tyres több mint 1600 főt foglalkoztat Oroszországban, ahol egyúttal a legnagyobb gyára is található. Az orosz-ukrán háború kitörése óta az orosz gyártás kiesését ellensúlyozandó azon dolgozik, hogy növelje termelését Finnországban és az Egyesült Államokban, továbbá, hogy új kapacitást hozzon létre Európában.

A Michelin körülbelül ezer orosz munkavállalót foglalkoztat, többségüket a Moszkvától mintegy száz kilométerre fekvő davydovói üzemben, ahol évente 1,5-2 millió abroncsot készíthetnek főként személyautóknak.

A Reuters által idézett adatok szerint a Nokian Tyres 2021-ben a személyautóknak szánt abroncsai 80 százalékát készítette Oroszországban. A Michelin az autóabroncsok egy százalékát állítja elő ott.

Mások egyelőre maradnak

A Continental és a Pirelli részéről egyelőre nem érkezett hír kilépési tervekről. Előbbi áprilisban újraindította orosz abroncstermelését, mivel állítása szerint dolgozói máskülönben büntetőjogi felelősségvonással néztek volna szembe. A Pirelli felfüggesztette a további befektetéseket Oroszországban, miközben fokozatosan csökkentette gyárai kibocsátását.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink