Elemzések Rengeteg növényi olajat égetnek el Európa autóiban

Rengeteg növényi olajat égetnek el Európa autóiban

autopro.hu/V.M. | 2022.06.23 15:20

Rengeteg növényi olajat égetnek el Európa autóiban

Fotó: Pexels

Míg az étkezési olajok árai végeláthatatlanul emelkednek, Európában naponta 17 ezer tonna naparaforgó- és repceolajat égetnek el gépjárművekben – írja elemzésében a fenntartható közlekedésért kampányoló Transport & Environment (T&E).

Az NGO rámutat, hogy ez 19 millió üveg étolajnak felel meg. Ennek a mennyiségnek közlekedési célra felhasználása hozzájárul az élelmiszerárak mostani emelkedéséhez, valamint az áruhiány kialakulásához.

„A szupermarketeknek korlátoznia kellett a növényi olajok vásárlását miközben az árak emelkednek” – mondta el Maik Marahrens, a T&E bioüzemanyagügyi vezetője. „Ugyanakkor minden nap több ezer tonna napraforgó- és repceolajat égetünk el az autóinkban. Hiány idején az élelmiszert kellene előnyben részesítenünk.”

Ukrajna felel a globális napraforgóolaj-export 40 százalékáért, miközben Európa első számú repceolajforrása. A február 24-én kitört háború azonban megakasztotta az országból kifele irányuló szállításokat, felhajtva az élelmiszerárakat.

Riasztó számok

A problémát súlyosbítja, hogy a világ növényiolaj-termelésének 18 százalékából bioüzemanyag készül. Az Európában felhasznált repceolajnak 58, míg a napraforgóolajnak 9 százaléka kerül a boltok polcai helyett autók és teherautók üzemanyagtankjába. Ez azonban még nem minden, ugyanis a kontinensen a pálma- és a szójaolajoknak szintén egy nagy hányada, 50 és 32 százaléka csakugyan járművek hajtására megy el.

Az EU jelenleg a megújuló energia direktíva előírásaival ösztönzi a növényi alapú bioüzemanyagok használatát. A T&E szerint minden támogatással azonnal fel kellene hagynia a döntéshozóknak, hogy hozzájáruljanak a globális élelmiszerválság megelőzéséhez.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink