Elemzések Rendületlenül terjednek az e-autók Magyarországon

Rendületlenül terjednek az e-autók Magyarországon

MTI | 2024.03.08 13:19

Rendületlenül terjednek az e-autók Magyarországon

Fotó: Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpont

Kettős rekorddöntést hozott a február a környezetkímélő autózásban, zöld rendszámos járműből 90 ezernél, tisztán elektromosból 50 ezernél több fut már Magyarországon – derül ki az Energiaügyi Minisztérium adataiból.

Hirdetés

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) március 8-ai Facebook bejegyzésében kiemelte, hogy februárban két fontos mutatóban is jelentős mérföldkövet lépett át Magyarország az elektromobilitás hazai terjedésében: a világoszöld hatósági jelzéssel forgalomba helyezett gépjárművek száma a múlt hónapban 88.229-ról 90.823-ra nőtt, a tisztán elektromos hajtásúaké 49.757-ről 51.461-re.

A teljes állomány 2594 darabos gyarapodása havi rekordnak számít, az eddigi csúcs 2252 darab volt 2022 márciusában. Ugyanígy minden korábbinál nagyobb, 1704 darabos a bővülés a tisztán elektromos kategóriában, itt 2021 decembere csúszott le a képzeletbeli dobogó tetejéről az akkori 1522 darabbal. A komplett zöld flotta 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére, a leginkább környezetbarát járműpark több mint hat és félszeresére nőtt Magyarországon.

Ez a jövő

A minisztérium szerint a jövő a zöld energiáé. A kormány a tiszta energiatermelés mellett több programmal ösztönzi a tárolást is összesen 200 milliárd forint értékben - írták.

A bejegyzésben felidézik, hogy a vállalatok február eleje óta igényelhetnek állami hozzájárulást tisztán elektromos személyautók és kishaszonjárművek beszerzéséhez. A legfrissebb adatok szerint az eddig beérkezett 1918 pályázatban több mint 9,1 milliárd forint támogatást kértek a cégek 2347 gépjármű megvásárlásához. A 30 milliárd forintos keretösszegű kiírás jövő tavaszig nyitva áll a hazai vállalkozások előtt.

Még mindig kicsi arány a teljes piacon

A növekedés ellenére 2023-ban is csak a hazai új autópiac egy kis részét, mindössze 5,4 százalékát képviselték a tisztán elektromos hajtású járművek Magyarországon - összesen 5807 ilyen autót adtak el újonnan.

A plug-in hibrid modellek is hasonló arányban, 5,1 százalékos piaci részesedéssel kerültek eladásra, összesen 5546 példány talált új gazdára tavaly. A zöldrendszámos új autók összesen a piac tizedét tették ki a tavalyi évben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink