Elemzések Régi vezető tért vissza az Audi élére - ez történt a 39. héten

Régi vezető tért vissza az Audi élére - ez történt a 39. héten

Wurmbrandt András | 2017.10.02 11:30

Régi vezető tért vissza az Audi élére - ez történt a 39. héten

A múlt pénteken este felszállt a füst: az Audi Hungaria korábbi motorgyártásért felelős ügyvezető igazgatója irányítja tovább a győri négykarikás vállalatot, miután Peter Kössler az Audi AG igazgatótanácsába távozott. A 39. hét legfontosabb járműipari híreit gyűjtöttük egybe.

Hirdetés

Gyártók

Október 1-jétől veszi át az Audi Hungaria igazgatóságának elnöki pozícióját Achim Heinfling Peter Kösslertől, akit szeptemberben az AUDI AG igazgatótanácsának termelésért és logisztikáért felelős tagjává neveztek ki. Achim Heinfling a járműgyártó vállalat központjából, Ingolstadtból érkezik, ahol 2014-től a gyártástervezés motorok/aggregátok területét vezette. A Zrt. új elnöke már tevékenykedett Győrben 2007 és 2014 között motorgyártásért felelős ügyvezető igazgatóként, és nagymértékben hozzájárult a vállalat fejlődéséhez.

Száz új magyar busz átadása után tovább bővíti gyárát a Kravtex. A gyártó határidő előtt teljesítette annak a 100 autóbusznak az átadását, amelyekre a regionális közlekedési központok flottakezelőjével kötöttek szerződést. A Volán Buszpark Kft. a 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbuszt a miskolci és szolnoki székhelyű közlekedési központoknak, valamint a Volánbusz Zrt.-nek adja át üzemeltetésre. Így 316 darabra nő azoknak a Credo buszoknak a száma, amelyeket a gyártó a Nemzeti Autóbuszgyártás Cselekvési Program tavaly nyári bejelentése óta állított forgalomba. De nem dőlnek hátra a szakemberek: a cégcsoport a következő időszakban több százmillió forint értékű beruházást hajt végre.

Beszállítók

Gazdát cserélhet a Bosch hagyományos személykocsikhoz kormányoszlopokat gyártó részlege, tudta meg a Világgazdaság. Az üzletág értékesítésének gondolata annak ellenére merült fel, hogy az ilyen alkatrészek iránti kereslet a következő években várhatóan növekedni fog, csakhogy a Bosch szerint az új beszállítók megjelenése az árak erős esését idézte elő. Ez csak tetézte a tervezésre és gyártásra nehezedő eddigi nyomást.

Ötven éves fennállását ünnepli az Aventics Hungary Kft. Azóta zajlik pneumatikai alkatrészek gyártása Egerben. Ebből az alkalomból beszélgettünk a cég vezetőjével, Gödri Istvánnal.

Még európai viszonylatban is ritkaságnak számítanak azok a képességek, amelyekkel a bicskei Magyarmet Finomöntöde rendelkezik. Körsétát tettünk a gyárban, végigkövetve egy autóipari alkatrész létrejöttének állomásait.

Szolgáltatók

Az S&T Magyarország felvásárolta a Kapsch BusinessCom Magyarországot, így a továbbiakban az S&T márkanév alatt működik a két vállalat. Az S&T Csoport Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában is megvette a Kapsch BusinessCom-ot. Ezentúl hazánkban az S&T márka két vállalattal lesz jelen, a már jól ismert S&T Consulting Hungary Kft.-vel és a S&T Services Kft.-vel, mely nevet a korábbi Kapsch BusinessCom Magyarország kapta.

Mintegy 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az idei első fél évben, ami 40 százalékos növekedés éves összevetésben - közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján, hozzátéve, hogy ez bővülést hozhat az agrárlízing területén is.

Trend

Florida, Detroit és a Szilícium-völgy között ingázik mostanában a magyar alapítású Commsignia technológiai igazgatója, aki több járműkommunikációs projekt sínre tételén is dolgozik. Virág László egyszerre keres piacot, tárgyal az elektronikai chip- és modulgyártókkal és bővíti a globális jelenlétet. Hét európai város után szeptembertől a floridai utcákon közlekedő tesztautókban is az ő járműkommunikációs szoftverük fut. A szakemberrel két nemzetközi konferenciahívás között beszélgettünk.

Elemzések

Nem mondható ki teljes bizonyossággal, hogy a hazai autóiparban dolgozó, idegen nyelvet beszélő műszaki értelmiségi réteg, legyen szó akár a gyártási, akár a K+F szektorról, jól érzi magát a jelenlegi pozíciójában – vonhatjuk meg sommásan a Hays Hungary brit munkaerő-toborzó és HR-szolgáltató 700 fős hazai mintán végzett felmérésének eredményét. A képet rengeteg tényező árnyalja, igyekszünk sorra venni azokat, amelyek mentén a fehérgallérosok karrierdöntéseiket meghozzák, és azokat, ahogyan a munkáltatóknak a kialakult helyzethez viszonyulniuk kell.

Gyártósor

Átadták a balassagyarmati székhelyű Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft. kutatás-fejlesztési központját a győri ipari parkban, a beruházás 713 millió forintból valósult meg, amelyhez 253 millió forint támogatást kapott a cég a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból.

Oktatás

Duális képzéseket és speciális szakirányokat indít 2018 szeptemberétől a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a repülőgépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Magnus Aircraft Zrt. bevonásával – közölte a felsőoktatási intézmény, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást.

Kiemelt Partnereink