Elemzések Nyugat-Dunántúl felé lejt a hitelezési pálya

Nyugat-Dunántúl felé lejt a hitelezési pálya

autopro.hu | 2014.11.20 17:38

Nyugat-Dunántúl felé lejt a hitelezési pálya

Összességében javult a vállalathitelezési hangulat hazánkban, ám a régiók közötti különbség jelentős. Talán meglepő, de optimisták a bankok a jövőt illetően, s főként beruházásokat finanszíroznak.

A KPMG hatodik alkalommal készítette el felmérését a vállalati hitelpiacról, ami a hazai kereskedelmi bankok hitelezési vezetőinek helyzetértékelése alapján mutatja be a hitelpiac jelenlegi állapotát és jövőbeli kilátásait.

A 2014 őszén készült felmérés alapján összeállított friss Vállalathitelezési Hangulatindex szerint a fő szempontrendszer mentén alapvetően pozitív változások zajlottak hazánkban az év eddigi részében. Az MNB növekedési hitelprogramja keretében az elmúlt 12 hónapban mintegy 400 milliárd forint összegű hitelszerződést kötöttek a bankok a finanszírozásra jogosult vállalatokkal – mutat rá a tanulmány.

A KPMG három éve méri az úgynevezett vállalati hangulatindexet, amely -10-től +10-ig terjedő skálán mutatja a bankok átlagos hitelezési hajlandóságát. A 2014 novemberében elért 2,5-ös érték messze kimagasló a korábbi évek mutatóihoz képest. Az alábbi ábra érzékletesen szemlélteti a képzeletbeli „gödröt”, amelyből erőteljesen kilábalni látszik a vállalati hitelpiac.

Így fest a vállalkozáshitelezési "időjárásváltozás" (Forrás: KPMG)

A válaszadók mintegy háromnegyede teljes mértékben nyitott új hitelek kihelyezésére, főként beruházásokat finanszírpoznának a kereskedelmi bankok. A működési célú hitelek népszerűsége nem csökkent jelentősen, de jelenleg a bankok hitelezési nyitottságát illetően csak a dobogó második fokán áll ez a terület.

(Forrás: KPMG)

Fontos üzenet a vállalkozások felé, hogy a válaszadók mintegy felét nem befolyásolja érdemben egy új hitel kihelyezésénél, hogy kkv- vagy nagyvállalati szegmenshez tartozik-e az adós, míg a többi hitelezési vezető esetén vegyes a kép: egyesek a kkv-szektor, mások a nagyvállalatok finanszírozására nyitottabbak inkább. Komolyabb különbség azonban egy résztvevő esetén sincs a két szegmens finanszírozási hajlandósága között.

A legvonzóbb iparágak továbbra is termelőipar és a mezőgazdaság, amelyeket a kereskedelem és a szállítmányozás követ a sorban. Csökkent az építőipar elutasítottsága, de az átlagosnál még mindig kevésbé preferált iparágnak számít. Az energetikai szektor veszített attraktivitásából tavaly óta.

(Forrás: KPMG)
A KPMG személyes és online megkérdezésen alapuló felmérésében 15, a vállalati hitelezés területén meghatározó kereskedelmi bank, szakosított pénzintézet, illetve pénzügyi vállalkozás illetékes vezetője vett részt. A felmérésben részt vevő bankok együttes piaci részesedése 2013-ban meghaladta a 80 százalékot a magyar hitelezési piacon.

A gazdasági konjunktúrával kapcsolatban a bankok a korábbiaknál optimistább várakozásoknak adtak hangot: a válaszadók egyhangúan 1 százaléknál erőteljesebb, de 3 százaléknál alacsonyabb GDP-növekedést várnak a 2015. évtől. Ez különösen jó jelnek tekinthető a vállalati hitelpiac jövőbeli kilátásait illetően, hiszen a hitelezés felfutásához éppen a konjunkturális helyzet javulását tartják a legfontosabbnak a megkérdezett bankok a felmérésben felsorolt makrogazdasági események és folyamatok közül.

A hitelkérelmek befogadása, illetve elutasítása kapcsán a legfontosabb szempontokként a saját erő meglétét, az adott vállalat gazdasági teljesítményét, üzleti kilátásait, likviditási helyzetét a bankszektor képviselői.

Vállalathitelezésiszempontból a leginkább preferált két földrajzi terület a közép-magyarországi, illetve a nyugat-dunántúli régió. A két terület megítélése szignifikánsan kedvezőbb az ország más részeinél. A lista végén szerepel a Baranya, Somogy és Tolna megyéket magába foglaló dél-dunántúli régió, de alig jobb a Dunától keletre eső régiók vonzereje.

Észak-Nyugat felé erősödik a hitelezési kedv (Forrás: KPMG)

Kiemelt Partnereink