Elemzések Nem volt jó negyedéve az autóiparnak

Nem volt jó negyedéve az autóiparnak

autopro.hu/V.M. | 2021.04.01 17:17

Nem volt jó negyedéve az autóiparnak

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az autóipart sújtó globális chiphiány és az USA egyes részein jelentkezett februári kemény téli hideg a korábban vártál nagyobb, 1,3 millió autónyi termeléskieséshez vezethetett 2021 első negyedévében – derül ki az IHS Markit által közölt adatokból.

Hirdetés

A gazdasági előrejelzéssel és tanácsadással foglalkozó cég korábbi becslésében még csak egymillió járműnyi termeléskiesés szerepelt.

Az autóipari termelést világszerte chiphiány akadályozza, ami többek között az autógyártás gyors felfutásának, illetve a laptopok és játékkonzolok iránti kereslet járvány alatti növekedésének eredményeként alakult ki.

A félvezető komponensek nehezen hozzáférhetőségét tetézte az Egyesült Államok dél-nyugati államiban februárban jelentkezett rendkívüli téli időjárás, ami az USA-ban és Mexikóban is leállásra kényszerítette a gyártósorokat

A negyedéves számokat emellett tovább rontotta az autóipari chipek piacán harminc százalékos részesedéssel rendelkező Renesas Electronics egyik japán félvezetőgyárában, márciusban keletkezett tűz. Úgy néz ki, hogy a különösen rosszkor érkezett tűzesetnek hosszan tartó hatásai lesznek, a vállalat ugyanis nemrég közölte, hogy legalább száz napba fog telni mire a gyárban ismét normál szintre emelik a termelési ütemet – olvasható a Reuters beszámolójában.

Még sokára állhat helyre a rend

Az IHS Markit előrejelzése szerint az április-júniusi időszakban a gyártóknak az első negyedévivel azonos szintű ellátási nehézségekre kell készülniük, míg a kereslet-kínálati egyensúly helyreállására elképzelhető, hogy az utolsó negyedévig kell várni.

A vállalat az alkatrészhiány ellenére úgy számol, hogy az első negyedévben 12 százalékkal több autó készült, mint 2020 azonos időszakában.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink