Beszállítók Tűz miatt áll a termelés egy japán chipgyárban

Tűz miatt áll a termelés egy japán chipgyárban

autopro.hu/V.M. | 2021.03.22 16:22

Tűz miatt áll a termelés egy japán chipgyárban

Fotó: Renesas Media Library

Tovább romolhat az autóipart sújtó chiphiány, miután a japán Renesas Electronics egyik félvezetőgyárában tűz ütött ki, legalább egy hónapra visszafogva az egység termelését.

Az elektronikai eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Renesas Észak-Kelet Japán Naka városában található chipgyárában elektronikai meghibásodás eredményeként kigyulladt az egyik gyártóberendezés. A tűz következtében megsemmisült az üzem berendezéseinek két százaléka, a chipek alapjául szolgáló félvezető lapkák megmunkálására szolgáló, alacsony részecskekoncentrációjú tisztatérbe pedig füst áramlott.

A tűz egy háromszáz milliméter átmérőjű félvezető lapkákkal dolgozó gyártósoron keletkezett, ahol a chipek kétharmadát autóipari megrendelésre készítik. A sor újraindítása a vállalat közleménye szerint legalább egy hónapba fog telni.

Az üzemben egy másik, kettőszáz milliméteres lapkákkal működő gyártósor is található, aminek működésében a tűzeset nem okozott fennakadást.

Ez már a Toyotának is sok lehet

A tűzeset súlyosbíthatja az autóipari termelést 2021 eleje óta akadályozó chiphiányt. Három japán autógyártó, a Toyota, a Nissan és a Honda már megkezdte annak felmérését, hogy a tűzeset mekkora hatással lesz termelési terveikre. A Renesas gyárában történtek azonban Japánon kívül is érzékeltethetik hatásukat, ugyanis a vállalat szállítja az autóiparban felhasznált mikrochipek mintegy harmadát.

A Tokai Tokyo Research Institute befektetési cég vezető elemzője, Seiji Sugiura szerint valószínűleg egy hónapnál tovább fog tartani mire a Renesas gyárában a termelés ismét eléri a normál szintet. A Reuters-nek adott interjúban hozzáfűzte: „Ez azt jelenti, hogy még a Toyota termelése is instabil lesz áprilisban és májusban.”

A Toyota több hónapnyi chipkészlet tartását várja el beszállítóitól, aminek köszönhetően eddig javarészt elkerülték az chiphiány hatásai.

Segítséget ígér a kormány

A Renesas amellett, hogy a termelés beindítása legalább egy hónapot igényel, azt is közölte, hogy megrendelői nagyjából egy hónap múlva számíthatnak a rendelésteljesítések lassulására.

Katsunobu Kato, a japán kabinetfőtitkár a tűzesetre reagálva bejelentette, hogy mindent meg fognak tenni a gyár mihamarabbi újraindulásának támogatása érdekében, azáltal, hogy segítséget nyújtanak az új gyártóeszközök beszerzésében.

A Renesas szóban forgó üzeme idén már nem első alkalommal állt le. Márciusban három napra álltak le a gyártósorok, miután egy földrengés áramszünetet okozott, az áramfejlesztő generátorokat pedig nem sikerült beindítani.

Kiemelt Partnereink