Elemzések Nagyszabású beruházással bővít a thyssenkrupp – ez történt a 37. héten

Nagyszabású beruházással bővít a thyssenkrupp – ez történt a 37. héten

Pörge Béla | 2022.09.19 07:17

Nagyszabású beruházással bővít a thyssenkrupp – ez történt a 37. héten

Fotó: MTI

A thyssenkrupp mellett a Bosch is bejelentett egy hazai beruházást, miközben a Magnus Aircraft leányvállalata Kínában terjeszkedne. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Nem telt el beruházások nélkül a 37. hét sem, sőt, rögtön az első napján egy alapkőletételre is sor került Zalaegerszegen, ahol a Bosch az autonóm járművekkel kapcsolatos teszteket végezhet majd 2025-től. A beruházással mintegy kétszáz munkahelyet teremt a vállalat.

A szintén német thyssenkrupp is bejelentett egy fontos beruházást: a vállalat jászfényszarui projektjének célja, hogy jelentősen bővítse gyártókapacitását, miközben közel 110 új munkahelyet hoz létre.

Debrecen sem maradt ki a jóból: a kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. első ütemben 43 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít a városban, a 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad.

A mosonmagyaróvári Credobus a héten jelentette be, hogy elektrifikálja a típuspalettáját, sőt, akár már idén elkészülhet az első elektromos busza a legnagyobb magyar buszgyárnak. A Volánbusz azonban egyelőre még nem ezt, hanem a gyártó legfrissebb modelljét, az Econell Next 12-t teszteli Győrben.

A Magnus Aircraft nem Magyarországon, hanem Kínában hozna létre egy gyárat a Magnus leányvállalatán keresztül – így magyar repülőgépeket gyárthatnának Kínában, ami komoly büszkeségre adhat okot.

Új modellek mutatkoztak be

Két szempontból is új korszak kezdődött a mögöttünk hagyott héten: a Ferrari bemutatta az első SUV-ját, amit ugyan nem szívesen nevez annak. A V12-es motorral ellátott autó vélhetően komoly bevételforrást jelent majd az olasz cég számára.

A Volvo AB három új elektromos teherautó sorozatgyártását jelentette be, ezzel a svéd cég globális szinten is úttörő. A szállítmányozás területén új korszakot jelenthet az elektromos gépjárművek terjedése.

Az Audi ugyan még nem jelentette be az R8 utódját, de iparági pletykák szerint egy tisztán elektromos szupersportautót fog bevezetni a gyártó zászlóshajóként. Hogy ezt R8-nak fogják-e nevezni, az még nem dőlt el.

A pereskedések sem maradtak el

A Mercedes-Benz számára kedvező ítélet született a stuttgarti bíróságon. A céget német környezetvédők perelték be azért, mert meglátásuk szerint nem tesz eleget a környezetvédelemért a gyártó. Egyelőre a Mercedes javára döntött a bíróság, de a környezetvédők nem adták fel az ügyet. A BMW is hasonló perre készülhet.

Közben a Volkswagen dízelbotrányéból származó büntetésből az Egyesült Államokban egy olyan egyetemi projektet támogatnak, ami az elektromos autók akkumulátorainak fejlesztését célozza.

Gyülekeznek a fellegek

Egy ilyen válsággal teli időszakban nem csoda, de ettől még aggasztó, hogy a hazai cégek negyede elbocsátásokra készül. A ManpowerGroup munkaerő-közvetítő felmérése szerint a belföldi cégek fele nem tervez változást, de munkaerő-felvételt csak az ötödük tervez az év végéig, tehát nagyobb mértékű lehet a leépítés, mint a létszámbővítés. Ilyenre a járvány óta nem volt példa.

Ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy a KSH friss adatai szerint augusztusban nőtt az ipari termelés Magyarországon, ráadásul az átlagnál nagyobb mértékben javultak a számuk a járműipar területén.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink