Elemzések Jelentősen nőtt a termelés a járműiparban

Jelentősen nőtt a termelés a járműiparban

MTI | 2022.09.14 17:23

Jelentősen nőtt a termelés a járműiparban

Fotó: Volvo Cars Global Newsroom

Júliusban az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 4,0 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal nagyobb volt az előző havinál.

Hirdetés

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene, leginkább a villamos berendezés gyártásában, ahol 26,3 százalékos emelkedést mért a KSH. A járműgyártásban 16,6, az élelmiszeriparban 7,4 százalékkal nőtt a termelés, míg a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása 14,4 százalékkal, a gyógyszereké 4,8 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés a tavaly júliusihoz viszonyítva, így a feldolgozóipar kibocsátása 3,7 százalékkal volt nagyobb, míg az energiaipar termelése 29,1 százalékkal emelkedett.

A vegyipar termelése negyedik hónapja maradt el az egy évvel korábbitól, 15,5 százalékkal volt alacsonyabb, a kőolajfinomítás (és kokszgyártás) harmadik hónapja csökkent, 10,4 százalékkal, a gépgyártás 3,7 százalékkal esett vissza. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A járműgyártás kivitele 16,1, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 14,2 százalékkal, az élelmiszerexport 13,2, a villamosberendezéseké 37,9 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 3,3 százalékkal emelkedett, ezem belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal csökkent, az energiaiparé 19,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A gépi berendezések eladása 6,6 százalékkal, a villamosberendezéseké 18,9 százalékkal nőtt. A járműipar és a számítástechnikai termékek belföldi eladása egyaránt 5,6 százalékkal, az élelmiszereké 4,5 százalékkal, a gyógyszereké 6,7 százalékkal csökkent, a vegyiparé 3,6 százalékkal esett vissza.

Az év első hét hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,1 százalékkal, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 8,4 százalékkal emelkedett.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink