Beszállítók Kétszáz új munkahelyet teremt hazánkban a Bosch

Kétszáz új munkahelyet teremt hazánkban a Bosch

MTI | 2022.09.12 16:27

Kétszáz új munkahelyet teremt hazánkban a Bosch

Az alapkőletétel résztvevői balról jobbra: Somogyi András, a Bosch Csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban, Vigh László országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szászi István, a Bosch Csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Kemler András, a Robert Bosch Kft. műszaki területekért és a telephely működéséért felelős ügyvezető igazgatója. | Fotó: Bosch

4,2 milliárd forintos, várhatóan 2025-ben elkészülő beruházás keretében kétszáz új, magas képzettséget igénylő munkahelyet fog teremteni a Bosch Csoport Zalaegerszegen.

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 12-én Zalaegerszegen, a beruházás alapkőletételen arról számolt be, hogy az állam 1,2 milliárd forint támogatást nyújt a projekthez, amelynek keretében a német hátterű cég autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztéseket és teszteléseket végez majd hazánkban.

Beszédében kiemelte, hogy mind a három prémium német autómárka, amelyek Németországon és Kínán kívül egyedül itt rendelkezik gyártóbázissal, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó kutatások terén más, világelső német vállalatok is fontos kutatási helyszínként tekintenek hazánkra.

Leszögezte: cél, hogy hazánk átlépjen a „Made in Hungary” időszakából az „Invented in Hungary” időszakába.

Az elektromos autókra épülő ipar fellegvára Magyarország

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a legjobb védekezés a támadás, ennek jegyében a cél a legnagyobb és legfejlettebb technológiai színvonalú beruházások Magyarországra vonzása, enélkül nem lehetséges a növekedés fenntartása. Mint emlékeztetett, erre jó példa, hogy a világgazdasági nehézségek ellenére is megdőlt tavaly és idén is a valaha volt legnagyobb beruházás rekordja, méghozzá mindkettőt a forradalmi átalakuláson keresztülmenő autóipar területén jelentették be.

A miniszter úgy vélekedett, hogy hazánk mára az elektromos autóipar egyik európai fellegvára lett, amihez egyebek mellett az is kellett, hogy itt a legalacsonyabbak a termelő és fejlesztő cégek adóterhei, illetve hogy a kormány nem hajlandó politikai vagy ideológiai kérdésként tekinteni az energiaellátásra.

Egyetlenegy háztartás, család, de ugyanígy egyetlenegy vállalkozás sem kerülhet abba a méltatlan helyzetbe, hogy ne legyen a működéséhez, életéhez elegendő energiahordozó - fogalmazott.

Végül pedig rámutatott, hogy továbbra is a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, a kétoldalú forgalom tavaly csúcsot döntött és az idei év első hat hónapjában is nyolc százalékkal bővül, s meghaladta a féléves 32 milliárd eurót.

Az eseményen együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a Széchenyi István Egyetem és a Bosch Csoport képviselői.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink