Elemzések Nagyot ugorhatnak idén az újautó-eladások

Nagyot ugorhatnak idén az újautó-eladások

autopro.hu/P.B. | 2023.03.31 11:16

Nagyot ugorhatnak idén az újautó-eladások

Fotó: Pixabay

Tavaly a gyártók az ellátási lánc problémái miatt nem tudtak annyi autót építeni, amennyi szükséges volt. Az eladások idén jelentősen növekedhetnek, de még közel sem beszélhetünk problémamentes évről.

Hirdetés

Az Ernst & Young (EY) tanácsadó cég szerint a tavalyi enyhe visszaesés után idén jelentősen növekedhetnek az autógyártók eladásai, a helyzet annyit javulhat, hogy a globális újautó-eladások akár tíz százalékkal is nőhetnek az idei évben.

Constantin Gall, az EY nyugat-európai mobilitási részlegének vezetője a világ 16 országának adatai alapján nyilatkozott ilyen optimistán, miután a legnagyobb autógyártók már mind közzétették a tavalyi részletes adataikat. A tavalyi jelentős szállítási nehézségek után idén tovább javul a félvezetők és egyéb alkatrészek kínálata.

Az elemzés szerint a globális eladások 2,7 százalékkal estek vissza 2022-ben. Mindazonáltal az iparág rekordmagas profitot könyvelt el az eladásokból, mert képes volt átnyomni a magas árakat a fogyasztók felé. A legnagyobb autógyártók bevételei 18 százalékkal 1870 milliárd euróra nőttek. Az üzemi eredmény 16 százalékkal, csaknem 157 milliárd euróra nőtt.

Magas volt az árrés tavaly

Gall szerint idén az lesz a kihívás a vállalatok számára, hogy magasan tartsák az árakat, és ne engedjék meg az árrés csökkentését. A gyenge gazdaság miatt a kereslet gyengülése várható és nagy lesz a kísértés, hogy erre árcsökkentéssel válaszoljanak – véli a szakember, nem is alaptalanul, hiszen ahogy az autopro.hu is beszámolt róla, főleg az elektromos autók piacán és elsősorban Kínában, de már elindult egy árháború.

A vállalatok átlagosan 8,4 százalékos működési eredmény rátát értek el 2022-ben. Ez valamivel kevesebb, mint az előző évben (8,5 százalék), de lényegesen több, mint korábban. A legmagasabb árrést a Tesla érte el 16,8 százalékkal, ezt követi a Mercedes-Benz 13,6 és a Stellantis 11,7 százalékkal – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink