Elemzések Mégsem éri meg idejönnie az akkugyáraknak?

Mégsem éri meg idejönnie az akkugyáraknak?

autopro.hu/P.B. | 2023.03.20 16:23

Mégsem éri meg idejönnie az akkugyáraknak?

Fotó: MTI

Az Európai Unió a múlt héten tette közzé a kritikus nyersanyagokról szóló törvénytervezetét, aminek célja, hogy az uniós országok ne függjenek egyetlen országtól e fontos területen. A dél-koreai akkumulátoripari szereplők már javában vizsgálják az esetleges tovagyűrűző hatásokat, ez érinti a hazánkban aktív vállalatokat is.

Mint ismert, az Európai Bizottság március 16-án bemutatta új tervét a kritikus nyersanyagok EU-n belüli ellátásának biztosítására. A fő cél az unión kívüli partnerekkel kötött kereskedelmi megállapodásokkal a gyártáshoz szükséges alapanyagok hozzáférhetőségének biztosítása, de a brüsszeli javaslat tartalmaz egy részt arra vonatkozóan is, hogy az akkumulátorok és elektromos autók elhasznált alkotóelemeinek újrahasznosíthatóságáról is gondoskodnia kellene az új gyártóknak.

Ami talán ennél is több kérdést vet fel az ázsiai vállalatok számára, az a kitettség csökkentését célzó kitétel: a törvényjavaslat előírja, hogy az EU éves stratégiai nyersanyag-fogyasztásának legfeljebb 65 százaléka származhat egyetlen unión kívüli országból. Ez elsősorban Kínát és Dél-Koreát érintheti. A törvény azt is előírja, hogy bizonyos nagyvállalatoknak auditálniuk kell stratégiai nyersanyag-ellátási láncaikat, amely magában foglal egy vállalati szintű stressztesztet – írja a Portfolio.

Már folyamatban van az újratervezés

A Portfolio dél-koreai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a dél-koreai akkumulátoripari termelők számára a forrásdiverzifikálás és a hulladék akkumulátorok újrahasznosítási stratégiája az eredeti tervekhez képest újabb terheket jelentene, így a vállalatoknak elemezniük kell, hogy az EU-n belüli gyártás során milyen új nehézségekkel szembesülhetnek.

A koreai vállalatok közül az LG Energy Solution Lengyelországban, míg az SK On és a Samsung SDI Magyarországon üzemeltet gyárat.

„A sebezhetőségeket úgy fogják azonosítani, hogy felmérik, hogy az adott országból származó nyersanyagok aránya magas-e, és hogy ez potenciálisan bizonytalanságot okozhat-e a jövőbeli ellátásban” – írja a Portfolio a koreabizwire.com helyi gazdasági portálnak nyilatkozó iparági forrásra hivatkozva arról, mit jelent a folyamatok felülvizsgálata.

Az USA örülhet a végén?

Az Egyesült Államok inflációs törvénye (ami többek között az amerikai forrásokhoz és munkaerőhöz köti az elektromos autók támogatását) számos vállalatot vonz az országba, sok esetben Európa kárára. A Transport & Environment civil szervezet kutatása szerint az európai akkumulátoripari tevékenység több mint kétharmadát veszélyeztetik külső tényezők, elsősorban az USA támogatási politikája. A civilszervezet szerint a magyar üzemeket is érintheti a jelenség, például úgy, hogy az itteni üzemek működését leépítik.

Az Európai Bizottság fent említett javaslatai tovább növelhetik ezt a kockázatot, szélsőséges esetben veszélyeztetve a magyar akkumulátoripari beruházásokat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink