Elemzések Európa vagy USA – hol épít akkugyárat a Northvolt?

Európa vagy USA – hol épít akkugyárat a Northvolt?

autopro.hu/F.M. | 2023.02.08 07:21

Európa vagy USA – hol épít akkugyárat a Northvolt?

Fotó: northvolt newsroom

Energiaárak, költségvetés, infrastruktúra, személyzet: sok tényezőt kell még tisztáznia a Northvoltnak a heidei akkumulátorgyár kapcsán. A döntést még az első negyedévben meghozzák arról, hogy Heidében vagy az Egyesült Államokban épüljön-e fel előbb akkugyár.

Hirdetés

A Northvolt akkumulátorgyártó-vállalatnak még sok tisztáznivalója van a Schleswig-Holstein tartományba tervezett akkumulátorgyárát illetően. A Northvolt vezetője, Peter Carlsson a szövetségi gazdaságügyi miniszterrel, Robert Habeckkel való találkozóján a svéd Västerås-ban azt mondta, hogy a cég hosszútávú energiatartalékot biztosít versenyképes áron, megújuló forrásból. Jelenleg a finanszírozás kérdése foglalkoztatja őket.

Habeck nyilatkozata szerint jó irányba haladnak a tárgyalások a Northvolttal, de a végső konklúziót a vállalatnak kell levonnia. Ez nem csak a pénzről, hanem az infrastruktúráról és a személyzetről is szól. „Még helyre kell tennünk a kirakós egyes darabkáit, de rajta vagyunk az ügyön” – mondta a miniszter.

Több támogatás az USA-ban

Az Inflation Reduction Act (IRA) – a Biden-adminisztráció nagyszabású támogatási programja – új dinamikát keltett életre a gazdaságban – mondta Carlsson. Egy évvel ezelőtt a Northvolt azt nyilatkozta, hogy elsőként Európában szeretne terjeszkedni és utána mozdulnak Észak-Amerika felé. Ezt követően jött a klímavédelmi csomagnak is nevezett program, ami szinte lehetetlenné tette a Northvolt számára, hogy Észak-Amerikában versenyképesek legyen, hacsak nem épít ki egy gyártási és beszállítói láncot. Az IRA miatt erős nyomás nehezedik mind az európai, mind az amerikai kuncsaftokra.

Habeck végül egy kétnapos utat tett Svédországba a Northvolt egyik fejlesztőlaborjába. A heidei beruházási volument illetően 4,5 millió eurót rebesgetnek és egyben több ezer munkahely jöhetne létre.

Kellene az üzem Európának

Az autóipar átalakulása a belső égésű motoroktól az elektromos járművek felé javában zajlik. Az EU célja, hogy függetlenebb lehessen az akkumulátorgyártás terén, többek közt az ázsiai beszállítóktól. A Northvolt nemrég jelentette be, hogy a heidei gyár felépítését későbbre csúsztathatják. Okként a vállalat a helyi elektromos árakat és az Egyesült Államok magasabb támogatásait nevezte meg.

Nemrég viszont olyan információ érkezett a Northvolttól, hogy a heidei üzem építésének előkészületei ismét folyamatban vannak. Mindent elő kell mozdítani az újrakezdéshez. A kérdés, hogy melyik projekt kapjon éppen prioritást – az amerikai vagy a heidei. A Northvolt megújuló energiával gyártja akkumulátorait – ezért Heide a hatalmas szélenergia kitermelés miatt megfelelő hely lenne. A heidei üzem a végső építési stádiumban egymillió elektromos autó számára elegendő akkumulátort gyárthatna évente.

Habeck azt nyilatkozta, hogy a Northvolt egész Európában megfelelő helyszín után kutatott és „alapvetően” Heide mellett döntött, többek között a széleskörű megújulóenergia-lefedettség miatt. Az Inflation Reduction Act kikötése – miszerint csak az Amerikában gyártott járművekre érvényes a helyi támogatás – kissé keresztülhúzta ezt a tervet. Habeck szerint a Northvolt még mindig nem zárkózott el a heidei építkezés lehetőségétől. A döntést az első negyedévben meg akarják hozni.

A Northvolt ügyvezető igazgatója, Christofer Haux decemberben, Kiel tartomány gazdasági bizottsága előtt is megerősítette a projekt melletti elkötelezettségét: „szükségünk van erre az üzemre a terjeszkedésünkhöz” – mondta Haux hozzátéve, hogy ehhez megfelelő alapfeltételekre van szükség, de a német energiaárak viszont kihívások elé állítja a céget – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink