Elemzések Majdnem minden ötödik új autó elektromos lesz

Majdnem minden ötödik új autó elektromos lesz

autopro.hu/V.M. | 2023.04.30 12:19

Majdnem minden ötödik új autó elektromos lesz

Fotó: Pixabay

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss előrejelzése szerint idén tovább fogják növelni a globális újautó-eladásokon belüli részesedésüket az elektromos modellek. Ennek eredményeként majdnem minden ötödik utakra kerülő személyautó elektromos energia hajtotta lesz.

Hirdetés

Az ügynökség évente megjelentetett Global Electric Vehicle Outlook legfrissebb kiadásából kiderül, hogy tavaly 10 milliónál is több elektromos autó állt forgalomba világszerte. A szervezet előrejelzése szerint idén az eladások 35 százalékkal 14 millióra növekedése várható.

A villanyautók már tavaly is jelentős hányadát, 14 százalékát adták a globális újautó-eladásoknak. 2020-ban, a koronavírus-világjárvány évében ez a szám még csupán 4 százalék volt, ami jól szemlélteti a bővülés gyors ütemét. Az IEA úgy becsüli, hogy idén már 18 százalékkal fogják magukat képviseltetni az elektromos gépkocsik.

Az elektrifikáció a globális olajfogyasztásra is érezhető hatással lesz. Fatih Birol, az IEA vezetője elmondta: „A belső égésű motorok több mint egy évszázadon át domináltak, de most az elektromos járművek megváltoztatják a status quót. 2030-ra legalább 5 millió hordóval csökkentik a napi olajigényt.” Továbbá hozzátette: „Az autók csak az első hullám: őket az elektromos buszok és teherautók követik hamarosan.”

Erősen koncentrált eladások

Az elektromos autók többségét a mai napig három piacon, Kínában, Európában és az Egyesült Államokban hozták forgalomba. Kínában közlekedik a világ villanyautóinak több mint fele, és tavaly messze vezette a globális eladásokat 60 százalékos részesedésével. Európában 15, míg a harmadik legnagyobb piacnak számító USA-ban 55 százalékkal több e-autót regisztráltak, mint a megelőző évben.

Az IEA rámutat, hogy az elektrifikációt támogató szabályozások az évtizedben és azon túl is tovább fogják növelni a villanyautók eladási részarányát. 2030-ra a három vezető e-autós piac összevont eladásainak mintegy 60 százalékát fogják elektromos modellek alkotni.

Ami a többi piacot illeti, az IEA szerint már láthatóak jelei a villanyautó-eladások elrajtolásának. Indiában és Indonéziában tavaly több mint megháromszorozódtak az e-autók eladásai, igaz alacsony bázisról. Ezzel a két országban 1,5 százalékra nőtt az elektromos modellek részesedése, míg Thaiföldön már a 3 százalékot is elérte.

Lesz elég akkumulátor

Az IEA publikációjában azt a megállapítást teszi, hogy az eddig bejelentett akkumulátoripari beruházások több mint elegendőek lesznek az elektromosjármű-gyártás igényeinek kielégítéséhez a 2030-ig tartó időszakban.

A kínai dominancia mindazonáltal fennmarad az akkumulátorgyártásban. Ez annak ellenére van így, hogy az EU tudatos intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy akkumulátorigénye közel 90 százalékát saját vállalatokkal fedezze, míg az USA az inflációcsökkentési törvénnyel törekszik a hazai villanyautó-ellátásiláncok kiépítésére.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink