Elemzések Lézeres jelölés segíti az alkatrészek nyomon követhetőségét

Lézeres jelölés segíti az alkatrészek nyomon követhetőségét

autopro.hu/D.Á. | 2021.03.01 04:22

Lézeres jelölés segíti az alkatrészek nyomon követhetőségét

Fotó: Laserax

Szállézer segítségével magas minőségű, jól kivehető, maradandó jelölés, gravírozás ejthető akár bonyolult formájú fémalkatrészeken is. A jelölés pontosságán, gyorsaságán és költséghatékonyságán túl a lézeres eljárás további előnye, hogy a magas szinten automatizált, modern gyártósorok folyamatai közé integrálható. Az alkatrészek követhetősége és a minőségbiztosítás hatékonysága is sokat javulhat ezáltal.

Egyes tanulmányok szerint az additív gyártás, automatizálás, mesterséges intelligencia és a Dolgok Internete (IoT) elterjedése jelentős értékteremtő hatással bír. A folyamatos újítások és az egyre élesedő technológiai verseny közepette a folyamatok átlátása, a követhetőség is egyre inkább felértékelődik. Különösen igaz ez az autóiparban, ahol az egyre összetettebb beszállítói hálózat kontrollálása és az egyes alkatrészek követése a gyártásuktól a beszerelésükig nagy kihívást jelent, így szükségessé vált a jelölési és nyomon követési technológiák fejlesztése. A jobb jelölésekkel szemben támasztott további elvárásként a minőségbiztosítási hatékonyság javítása merül fel.

A szál-, idegen szóval fiber lézerekkel történő jelölések magas minőségét maradandóságuk, megbízhatóságuk, kontrasztosságuk, és bonyolult formákhoz való igazíthatóságuk kölcsönzi. A korábbi módszerekhez, például a nyomtatott címkézéshez vagy az azonosítók beütéséhez képest tehát jóval korszerűbb ez a megoldás.

Jelölések az autóiparhoz szabva

Az autógyártók egyik legkedveltebb anyaga az alumínium, annak ismert kedvező tulajdonságai miatt. Szállézerrel kiválóan lehet kontrasztos, gravírozott jelöléseket készíteni anodizált alumínium alkatrészeken. A módszer nincs káros hatással az alkatrész szerkezetére, tulajdonságaira, illetve a gyártósori folyamatok sem károsítják a jelölést, így az mindig jól olvasható marad.

Az egyre elterjedtebb szállézeres jelölés a hagyományos lézergravírozáshoz képest nem hatol olyan mélyre az anyagban. A lézersugár megolvasztja, ezáltal tágítja is a pásztázott felületet, így annak textúrája és színe is maradandóan változik. Az így kialakított jelölés ellenáll a mechanikai behatásoknak, valamint kiváló a kontrasztja – a jelölés az eredeti felülethez képest sötétebb, háttere pedig világosabb.

Sok alkatrésznek nagy igénybevételt kell kiállnia életciklusa során, azonban beazonosíthatóságuk sokszor még évek múltán is fontos lehet. A hagyományos módszerekkel készített jelölések sokszor károsodnak, veszítenek olvashatóságukból. Ezzel szemben a lézerrel készített vonal- és QR-kódok, sorozatszámok azonban mindvégig megőrzik tulajdonságaikat, mivel felületi érdességük nem haladja meg az öt mikront, illetve nem korrodálnak.

Számos autóipari alkatrész átesik akár többféle felületkezelési eljáráson is, miután megjelölték őket. Ez a hagyományos, kétdimenziós azonosítók használata esetén sok fejfájást tud okozni a gyártóknak, a lézer azonban erre is kínál megoldást. Az ilyen alkatrészek esetén mélyebb gravírozást alkalmaznak, illetve érdesebbre készítik a jelet, így az a felületkezelések után is jól látható marad.

Könnyű alkalmazkodás a bonyolult feladatokhoz

A lézeres jelölés rendkívül rugalmas – gravírozás közben a hozzáférhetőségtől függően mozoghat a lézer, a munkadarab, vagy akár mindkettő. Ha a felület összetettsége megkívánja, akár a rögzített lézer sugarai speciális tükrökkel is a megfelelő helyre irányíthatók. A hajlított, vagy hengeres alkatrészek se jelentenek gondot, és még kézi utánállítás sem szükséges, minden kívánt paraméter, így a gravírozási mélység és távolság is előre programozható. Ezen felül a lézergépek a kamerák autofókusz funkciójához hasonlóan képesek a térben tájékozódva felmérni a jelölendő felület helyzetét, és annak megfelelően beállítani magukat.

Minden szempontból előnyösebb választás

A lézergépek általában vízállóak, és jól bírják a nehéz üzemi körülményeket, ami egy gyárban várhat rájuk. Strapabíróságuknak, magas minőségű munkájuknak és rugalmas felhasználhatóságuknak köszönhetően az ipar a szállézeres jelölőket részesíti előnyben a korábbi módszerekkel szemben. Fontos szempont továbbá, hogy alig igényelnek karbantartást, nagyon tartósak, és fogyóeszközt sem használnak.

A folyamatos terjedésnek és kutatásnak köszönhetően a technológia egyre hatékonyabban automatizálható és integrálható az adott gyár ipari IoT infrastruktúrájába, ami pedig növeli a követhetőségi és minőségbiztosítási hatékonyságot — írta meg a MachineDesign.

Kiemelt Partnereink