Elemzések Jelentős kapacitásbővítésben a hazai szerszámgyártók

Jelentős kapacitásbővítésben a hazai szerszámgyártók

Végh Martin | 2023.08.27 16:23

Jelentős kapacitásbővítésben a hazai szerszámgyártók

Fotó: Pannon Tools Kft.

A szerszám- és szerszámgépgyártók szektora egy valamiben biztosan nem különbözik másoktól: ezeknek a vállalatoknak is fejleszteniük és beruházásba kell kezdeniük azért, hogy kielégíthessék az ipar új igényeit és versenyképesek maradjanak. Ezen vállalatok megvalósult és bejelentett magyarországi beruházásaiból nem volt hiány az elmúlt kettő évben. Cikkünkben áttekintettük, hogy melyek is voltak ezek a beruházások 2021-2022-ben.

Hirdetés

A szerszámipari gyártó és kereskedő vállalatok, köztük a szép számmal megtalálható hazai hátterű cégek, fontos szerepet töltenek be a gazdaságban, hiszen termékeiket megannyi más iparág használja termelési tevékenységeihez. Az iparágak egyike az autógyártás, melyet több hazánkban termelést folytató szerszámgyártó is kiszolgál.

Az elmúlt kettő évben sok szerszámipari beruházás valósult meg vagy került bejelentésre. Ezek jellemzően a géppark megújítására vagy a gyártóterületek akár teljesen új létesítmények általi bővítésére irányultak, de még kutatás-fejlesztési beruházásra is volt példa, erősítve és diverzifikálva a szektor hazai jelenlétét, egyúttal újabb hazai munkahelyeket teremtve.

Új gépek és gyártástechnológiák

A beruházások sorát a Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. nyitotta meg. 2021 februárjában tudhattuk meg, hogy a cég a Heves vármegyei Lőrincin található telephelye fejlesztésére nyert állami támogatást. A szerszámkészítéssel, hőkezeléssel és fém autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalat akkori közlése szerint a legkorszerűbb technológiák implementálásával kívánta megtartani versenyképességét. A mintegy 80 főt foglalkoztató, leginkább autóipari megrendelésekre dolgozó cég többek között a Suzuki (Tier 1-es) beszállítója.

Szintén a gyártástechnológiáját fejlesztette a győri ipari parkban 2007 óta működő Pannon Tools Kft., ami 2021 márciusi közlése szerint 125 millió forintos kapacitásnövelő beruházást vett tervbe. A vállalkozás autóipari alkatrészeket szállít például a Volkswagen, a Mazda és a Tesla modellekhez, továbbá tradicionális üzleti területén, a szerszámkészítésben is aktív. Szerszámokat, például kivágó, hajlító eszközöket, illetve alumínium öntőszerszámokat, egyebek mellett Tier 1-es autóipari beszállítóknak, köztük a Danának szállít a vállalat. A legfrissebb létszámadat szerint a vállalkozás 85 főt foglalkoztat.

Az elmúlt évek beruházásainak hajtóerejét részben az adhatta, hogy a gazdaság fokozatosan kezdett helyreállni a koronavírus-járvány okozta sokk után. A termelés felfutása a szerszámiparban egyet jelentett a több megrendeléssel és a több bevétellel, amik lehetővé tették a korábban elhalasztott beruházások elvégzését is, miközben kapacitásbővítés is szükségessé vált néhol. Épphogy a gazdasági helyzet javulása volt az, ami a nagytarcsai Iscar Hungary szerszámgyártót az elmaradt fejlesztések elvégzésére ösztönözte. A szűk keresztmetszetek felszámolása, illetve a gépállomány fiatalítása céljából a vállalat számos gép beszerzéséről döntött az elmúlt kettő évben. A nemzetközi hátterű cég ezek eredményeként mára többek között egy palástköszörű géppel bővítette a keményfém szerszámok gyártását, a kisebb átmérőjű szerszámok készítéséhez egy öttengelyes köszörűgépet vásárolt, valamint a lapkásszerszám-gyártási területét egy új megmunkálóközponttal hét gépesre bővítette.

Az Iscar Hungary Kft. nagytarcsai üzeme

Az Iscar Hungary Kft. nagytarcsai üzeme | Fotó: Iscar

Ugyancsak új berendezések beszerzéséről határozott a miskolci Toolstyle Kft. Az alkatrészek és szerszámok gyártásával – azon belül is elsősorban kovácsszerszámokéval – foglalkozó cég 2022 novemberi beruházás-bejelentése szerint körülbelül 240 millió forintból harmadik generációs, öttengelyes megmunkáló központot, hegesztő rendszert, hegesztőgépeket helyeznek üzembe. Ezáltal lehetségessé válik a robotvezérelt, emberi felügyelet nélküli gyártás.

Új üzemeket építettek és meglévőket bővítettek

Üzemcsarnok-építések vagy már meglévő létesítmények kibővítései sem egy helyen fejeződtek be vagy kerültek a tervekbe az előző években. Az ilyen jellegű projektek közül a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. 490 millió forint értékű fejlesztési tervei voltak az elsők. A 2021 májusi bejelentés szerint a fémmegmunkálással, alkatrészgyártással és szerszámgyártással foglalkozó cég új szerszámok beszerzését, az automatizáltság fokának növelését és egy új üzemcsarnok építését vette tervbe. A 2001-ben alapított, egyebek mellett az autóiparnak, az agráriparnak, a repülőgép szektornak, de még a védelmi iparnak is beszállító vállalkozás mintegy 90 főnek nyújt megélhetést.

2021 őszére aztán befejeződött a jászberényi székhelyű Metálplaszt Fém- és Műanyagfeldolgozó Kft. 652 millió forintos beruházása. A kezdetben 8 fős, mára mintegy 300 család megélhetését biztosító családi vállalkozás az októberi bejelentés szerint egy új termelőegységgel bővült már meglévő jásztelki telephelyén, ami mintegy 10-15 százalékos kapacitásnövelést tett lehetővé. Az 1990-ben alakult társaság fő tevékenységi köre kezdetben műanyagfröccsöntés volt, később pedig többek között szerszámtervezéssel és -gyártással, illetve fémmegmunkálással bővült a portfólió. A cég ügyfelei között több autóipari OEM, köztük a Volkswagen konszern, a Honda és a Suzuki is szerepel.

2022 további hasonló beruházásokat hozott. Márciusban a precíziós és nagyméretű alkatrészek gyártásával, valamint műanyag fröccsöntő-, alumínium nyomásos öntő-, illetőleg lemezalakító szerszámokba kerülő szerszámlapok gyártásával foglalkozó Büttner Kft. közel 700 millió forint értékben jelentett be fejlesztéseket. A 250 főt foglalkoztató nagyatádi cég ingatlanbővítést, a termelésben használatos eszközök beszerzését, és megújuló energiát hasznosító technológia bevezetését vette tervbe.

Precíziós megmunkálási eljárással készült szerszám a Büttner Kft. telephelyén

Precíziós megmunkálási eljárással készült szerszám a Büttner Kft. telephelyén | Fotó: Büttner Kft.

Az egyik legnagyobb értékű 2022. évi szerszámipari beruházás bejelentésére nemsokkal később került sor. Március végén derült ki, hogy a német Karl Schüssler családi vállalat 2 milliárd forintból Sárospatakon építi fel első Németországon kívüli gyártóüzemét. A leányvállalatként létrejövő SK-Precíziós Szerszámgyártó Kft. telephelyén 30 CNC-géppel fognak évente 200 ezer terméket legyártani. A beruházás Magyarországra hozatalában közrejátszott a pandémia, annak ellátásbiztonságra gyakorolt hatásait figyelembe véve ugyanis a vállalatvezetés a gyártás folytonosságát biztosítani tudó lokációt keresett.

Júliusban egy újabb nagyösszegű beruházás került a hírekbe. A teljes mértékben magyar tulajdonú Jász-Plasztik Kft. 10 milliárd forint befektetésével növelte gyártókapacitását. A beruházás során Jászberényben, Jászapátiban és Nagyrédén üzem épült, Jászberényben napelempark is létesült, ezenkívül gyártósor-fejlesztés, eszközbeszerzés történt. A többek között szerszámkészítéssel, műanyagfeldolgozással és akkumulátorgyártással foglalkozó cég az 1990-es alapítása óta nagy utat tett meg: mára két országban hat termelőüzemmel rendelkezik, melyekben mintegy 6000 embernek ad munkát.

Júliusban kettő másik szerszámiparban aktív hazai cég is lezárta beruházását. A műanyag fröccsöntő és alumínium nyomásos öntőszerszámokat előállító Csaba Tool Kft. közel félmilliárd forintból egyebek mellett kettő olyan megmunkáló központot szerzett be, melyekkel akár 10-12 tonnás szerszámokat is tud készíteni, a meglévő üzemcsarnoka pedig egy csaknem 500 négyzetméteres résszel bővült. A szintén ajkai Droidx Kft. 867 millió forintból szerzett be egy ugyancsak nagy méretű szerszámok megmunkálását lehetővé tevő központot, illetve bővítette üzemét 840 négyzetméterrel.

Nem minden szólt a gyártásról

A fejlesztések persze nem korlátozódtak a termelés területére. Voltak cégek, melyek új termékekkel jelentek meg a piacon, de olyanok is, akik szoftverek fejlesztését hozták hazánkba.

A kínálatukat bővítő szereplők között találjuk a PMT Szerszámgép Zrt.-t. A lemezmegmunkáló és -alakító gépek gyártóit képviselő cég 2022 októberében jelent meg a piacon új fejlesztésével, az élhajlítást automatizáló PMroboT robotos cellával, ami világújdonságnak számító szabadalmi megoldásokat is tartalmaz. A cég a kkv-k lehetőségeit figyelembe véve tervezte meg a termelékenység növelését lehetővé tevő megoldását, amiben az élhajlító gép és az azt kiszolgáló robot egy egységet képez. A cella az alkatrészkezelést és az élhajlítószerszám cseréjét is automatizáltan végzi, szükség esetén azonban mindössze 15 másodperc alatt átállítható, hogy hagyományos CNC élhajlító gépként funkcionáljon.

A japán központú Tungaloy szerszámgyártó vállalat 30 termékkategóriában több mint 1500 új terméket dobott piacra világszerte, így hazai képviseletén keresztül is. A Tungaloy Hungary Kft. elmúlt két évben megjelent új termékei között szerepelnek a költséghatékonyságot támogató ECO lapkák, melyek esztergálásban, marásban, beszúrásban és fúrásban is elérhetőek. Ezek a lapkák, bár teljesítményük azonos korábbi társaikéval, kisebb méretűek, ennek megfelelően kevesebb anyagból készültek, végső soron lehetővé téve a végtermékek olcsóbban előállítását.

Termékfejlesztési beruházást hozott hazánkba kettő külföldi vállalat: 2021 nyarán derült ki, hogy a japán DMG Mori és a német Heitec szoftverfejlesztő vállalat közös vállalkozásukon keresztül egy budapesti kutatóközpont létrehozását vették tervbe 4 milliárd forint befektetésével. Az 55 mérnöki pozícióval működő létesítményt a szerszámgépek gyártási folyamatát teljes hosszában digitalizáló szoftverek fejlesztésére hozzák létre.

Ugyan nem termelési és nem is termékfejlesztési, mégis fontos bejelentést tett 2021 utolsó téli hónapjában a svájci Georg Fischer. A világszerte 34 országban 138 vállalattal jelenlévő konszern szerszámgép-üzletága, a GF Machining Solutions magyarországi képviseletét régiós központtá tette meg. A fióktelep az első évében, 2020-ban várakozásokon felül teljesített, ezután született meg a döntés arról, hogy régiós központtá válik, ahonnan a magyar, a román és a bulgáriai piacokon való terjeszkedést fogják irányítani. A GF Machining Solutions akkor azt a célt tűzte ki, hogy 2022-re a magyar piac és a régió legmeghatározóbb szerszámgép-kereskedőjévé és -szervizévé váljon.

A külföldi kereslet is ösztönzi a beruházásokat

A szerszám- és szerszámgépipari vállalatok tehát az elmúlt kettő évben is folytatták hazai befektetéseiket a gazdasági viszontagságok ellenére. A magyar szakemberekre nem csak a gyártásban, de a fejlesztésben is számítanak a vállalatok, ahogy azt a DMG Mori és a Heitec közös projektje is mutatja.

A külföldi cégek nem csak beruházóként, hanem megrendelőként is megjelennek. Áttekintve, hogy a cikkben szereplő vállalkozások bevételei hogyan oszlanak meg a belföldi és a külföldi értékesítések között, nyilvánvalóvá válik, hogy az itthon bejegyzett szerszám- és szerszámgépipari cégek leginkább a hazai piacot szolgálják ki, ugyanakkor számos szereplőnél megfigyelhető a külföldi eladások súlyának növekedése. Például a Titán'94 értékesítési bevételeinek 2013-ban kevesebb, mint egy százalékát adta exportértékesítés, 2022-re viszont az arány több mint 20 százalékra változott, a Toolstyle Kft. esetében pedig az eladások majdnem kilenctizede irányult külföldre 2022-ben, szemben a 40 százalék alatti 2013-as értékkel. Ez azt jelenti, hogy a beruházásoknak egyre fontosabb mozgatórugójává válik a külföldi kereslet.

Mindazonáltal legyen akár beföldi, akár külföldi kereslet a felsorolt beruházások hátterében, azok nem csupán közvetlen módon teremtenek új munkahelyeket és járulnak hozzá Magyarország gazdaságának fejlődéséhez, ugyanis alapot teremtenek a későbbi befektetéseknek is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink