Elemzések Ismét leállt a termelés a kecskeméti Mercedes-nél – ez történt a 17. héten

Ismét leállt a termelés a kecskeméti Mercedes-nél – ez történt a 17. héten

Végh Martin | 2021.05.03 07:23

Ismét leállt a termelés a kecskeméti Mercedes-nél – ez történt a 17. héten

Fotó: Daimler Global Media Site

A chiphiány miatt ismét egy hazai autógyár, ezúttal a kecskeméti Mercedes kellett, hogy leálljon. A thyssenkrupp új magyar mérnökirodát nyitott és az első hazai mobil hidrogén-töltőállomást is átadták. Külföldön újabb fordulóponthoz közelíthet a dízelbotrány, míg a Schaeffler már az üzemeinek többségében sikeresen lezárta a leépítési tárgyalásokat. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A félvezető komponensek terén tapasztalt beszállítói nehézségek miatt az előző héten nem folyt termelés a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A kényszerszünetet a dolgozók oltására, illetve átépítési és karbantartási munkálatok elvégzésére használták.

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Suzuki esztergomi gyára, ahol már 3,6 millió autó gördült le a gyártósorról.

Megnyílt a thyssenkrupp veszprémi mérnökirodája, ahol néhány éven belül már nyolcvan mérnök fog dolgozni autóipari fejlesztéseken.

Ötmilliárd forintból valósít meg logisztikai fejlesztéseket a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn a Wuppermann Hungary Kft. fémipari vállalat.

Figyelemre méltó hazai innovációk

A tiszalöki Hot&Cold Therm Kft. használt gumiabroncsok újrahasznosítására fejlesztett ki berendezéseket. Az új eljárással normál hőmérsékleten lehetséges az abroncs minden alkotóelemének újrahasznosítása.

A BME kutatói egy új, az önvezető járművekben alkalmazható automatikus mozgásszabályozó rendszert fejlesztettek ki. A berendezéssel növelhető a járművek biztonsági szintje, és olyan mozgásokat is lehetővé tesz, melyeket eddig nem lehetett megvalósítani.

Sztrájkoltak a VW dolgozói

Több iparág mintegy 14 ezer dolgozója sztrájkolt Szászországban a keleti alacsonyabb bérek ellen tiltakozva. A figyelmeztető sztrájkban a Volkswagen alkalmazottjai is részt vettek.

Az Egyesült Államokban a Biden-adminisztráción múlhat, hogy a VW-t a megyék és államok is perelhetik-e járműveinek hamisított emissziós értékei miatt. Németországból is érkezett fejlemény a dízelbotránnyal kapcsolatban, ugyanis az ügyészség a német autógyártó további tisztviselői ellen emelt vádat.

A chiphiány miatt a vállalat ideiglenesen leállította a crossoverek gyártását a pozsonyi üzemében.

A Jaguar Land Rover ugyancsak a chipekkel kapcsolatos ellátási nehézségek miatt függesztette fel a termelést kettő brit üzemében.

A szintén brit Lotus ismertette, hogy drasztikusan bővíti termelőkapacitását, továbbá, hogy előreláthatóan 2028-tól kizárólag elektromos modelleket fog kínálni.

A tengerentúlon a Ford kiváló első negyedévi eredményekről számolt be, egyúttal jelezte, hogy a chiphiány várhatóan megfelezi a gyártott járművek számát a mostani negyedévben.

A Tesla immáron a hetedik nyereséges negyedévéről jelentett. A kaliforniai gyártó eredményét a bitcoinból és az emissziós kreditekből származó bevételek húzták fel.

A Honda észak-amerikai eladásainak teljes egészét tisztán elektromos modellek fogják alkotni 2040-re. Az európai piacon is hasonló arány elérésére fog törekedni a japán autógyártó.

A Daimler Truck és a Volvo Csoport közzétették terveiket az üzemanyagcellás rendszerek fejlesztésére alapított közös vállalatuk kapcsán. A vállalat már dolgozik a nagyszériás sorozatgyártás tervein.

A Huawei állítólag egy kisebb kínai elektromosauó-gyártót vásárolna fel, hogy előre mozdítsa autógyártási terveinek megvalósítását.

Jól haladnak a tárgyalások

A Schaeffler leépítésekben érintett tizenkettő német üzeme közül kilencben már lezárultak a tárgyalások, így folytatódhat a beszállító spórolási programja.

Átadták Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomását a Linde Gáz budapesti telephelyén, ami fontos mérföldkő a hazai hidrogénstratégia megvalósításában.

Kettő új pályázati programmal folytatódik a Volánbusz járműparkjának fiatalítása. A Volán Buszpark Kft. 50+5 darab elővárosi jellegű, illetve 29+3 darab klasszikus, távolsági helyközi buszra várja a pályázatokat.

A Budapest Airport és a Csengcsou Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője a kínai-magyar légi Selyemút létrehozásáról állapodott meg.

A német közlekedési minisztérium szövetségi támogatási program indítására készül, segítendő a hidrogénes járműtechnológiai fejlesztéseket. A minisztérium összesen 1,6 milliárd eurót fog támogatásra költeni.

Kiemelt Partnereink