Elemzések Ilyen még soha nem volt a szlovák autópiacon

Ilyen még soha nem volt a szlovák autópiacon

autopro.hu/P.B. | 2023.01.26 07:18

Ilyen még soha nem volt a szlovák autópiacon

Fotó: Hyundai Media Newsroom

Szlovákiában történelmi fordulatot hozott a 2022-s év az autópiacon. Az ország 1993-as létezése óta nem fordult elő olyan, hogy az újautó-eladásokat ne egy Škoda vezesse. Ezt a sorozatot szakította most meg egy Európán kívüli induló.

2022-ben 78.841 új autót helyeztek forgalomba Szlovákiában, ami 4,2 százalékos növekedést jelent az eggyel korábbi évhez képest – ezzel egyébként a szlováki piac egy igen szűk társaságba került, ahol tavaly nőni tudott az autópiac. A régióban ez még Romániában alakult így.

Szlovákiában továbbra is a Škoda a piacvezető, ám a 9,8 százalékos visszaesése miatt 20,3-ról 17,6 százalékra esett a piaci részesedése. A következő három gyártó azonban a piaci átlagnál is nayobb mértékben tudott nőni, vélhetően ők hárman húzták fel pozitív tartományba a szlováki piacot: a Hyundai 13,6, a Kia 15,7, míg a Toyota 36,8 százalékkal adott több autót, mint tavaly. A Pozsony mellett gyárat fenntartó Volkswagen az ötödik legnépszerűbb gyártó az országban, a hatodik a Dacia.

Történelmi változás a modelleknél

A modellek rangsorában történelmi változás következett be Szlovákiában: az ország 1993-as születése óta most először nem egy Škoda áll az élen. A Hyundai i30 vitte el a piacot, melyből 8,5 százalékkal többet adtak el, mint 2021-ben, ezzel 4,8 százalékos piaci részesedést könyvelhetett el. A második helyen záró Škoda Fabia eladásai szinte szabadesést mutattak be, 21 százalékot csökkenve, ezzel a piaci részesedése is 4,1 százalékra csökkent a tavaly 5,5-ről.

A harmadik helyen és novemberben triumfáló Kia Sportage végzett. Negyedik a Kia Ceed, és csak ötödik a Škoda Octavia, a Fabiához hasonlóan 20 százalék feletti visszaeséssel. Elmondható, hogy Szlovákiában nem zárt jó évet a piacot eddig hagyományosan uraló Škoda. Nem volt ez így mindenhol a szomszédban!

Délen még hódít a Škoda

Régiónkban Horvátországban és Szlovéniában is a Škoda Octavia volt a legnépszerűbb modell, míg ezekben az országokban a Volkswagen adta el a legtöbb autót a gyártók közül. Horvátországban alig, Szlovéniában jelentősen csökkentek az újautó-eladások tavaly a 2021-es esztendőhöz képest. Utóbbi országban különösen nagy szó az Octavia élre törése, hiszen helyben gyártják a Renault Cliót, ami 25 éve mindig a legnépszerűbb autó tudott lenni – írja a bestsellingcarsblog.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Škoda eladásai visszaestek 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest, de hazai pályán, Csehországban még mindig a legnépszerűbb gyártóról van szó.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink